Szénhidrát Kisokos - 1. rész
Egy cukorbeteg számára a szénhidrát nem ellenség! Hiszen a 3 fő tápanyagunk egyikét alkotja a zsír és a fehérje mellett.
Szervezetünknek ugyanúgy szüksége van a szénhidrátra, mint bármilyen más tápanaygra. Valamint a legkönnyebben és leggyorsabban hasznosítható energiaforrásunk!
Azonban fontos betartani a meghatározott napi szénhidrát-mennyiséget, és azt a megfelelő elosztásban fogyasztani, ami természetesen mindig egyéni, és kezeléstől függően, szakember által meghatározott. Lényeges továbbá a mennyiségen felül a szénhidrátok minősége egyaránt! A diéta összeállításánál fontos figyelembe venni az egyes szénhidrátok típusát, vagyis milyen mértékű vércukor emelkedést okoznak.
Megkülönböztetünk - kémiai szerkezet alapján (vagyis hogy egy vagy több szénhidrát molekulából áll össze a szénhidrát)- emészthető egyszerű szénhidrátokat, későbbiekben cukroknak fogjuk nevezni, emészthető összetett szénhidrátokat, ezeket keményítőknek hívjuk, illetve nem emészthető élelmi rostokat.
Egy táblázat segítségével összegyűjtöttük a cukorbeteg számára lényeges tudnivalókat róluk:
SZÉNHIDRÁT TÍPUSA |
ELŐFORDULÁSA |
EGYSZERŰ SZÉNHIDRÁTOK- CUKROK Monoszacharidok |
|
szőlőcukor (glukóz) |
gyümölcsök, méz |
gyümölcscukor (fruktóz) |
gyümölcsök, méz |
galaktóz |
tejcukor egyik alkotója |
Diszacharidok |
|
Répacukor (szacharóz): glukóz + fruktóz egysége |
gyümölcsök, asztali cukor |
Tejcukor (laktóz): glukóz és galaktóz molekulából áll |
tej, tejtermékek |
ÖSSZETETT SZÉNHIDRÁTOK - KEMÉNYÍTŐ ÉS ROSTOK Emészthető |
|
keményítők (amilóz és amilopektin) |
burgonya, gabonafélék |
glikogén (állati keményítők) |
májban, hús izomzatban |
Nem emészthető - rostok |
|
cellulóz |
növények levelei |
hemicellulóz |
zöldségek |
pektin |
gyümölcsök |
A monoszacharidok tehát a szénhidrátok építőkövei, nem bonthatóak már kisebb egységekre, ők alkotják a további, bonyolultabb szénhidrátokat is.
Az élelmi rostokra pedig jellemző, hogy az emberi szervezet által termelt enzimek segítségével nem bonthatóak le, tehát nem is tudnak felszívódni. Fogyasztásuk azonban nélkülözhetetlen az egészségünk fenntartása érdekében, hiszen számos hasznos tulajdonsággal rendelkeznek. Az emésztőrendszerünk karbantartásáért felelősek, elősegítik a megfelelő bélműködést, csökkentik az éhségérzetet, hiszen vizet képesek megkötni, befolyásolják a szénhidrát- és zsíranyagcsere működését, lassítják az emészthető szénhidrátok felszívódását.
Napi ajánlott rostbevitelünket fedezni tudjuk a rendszeres zöldség, gyümölcs illetve hántolatlan gabonafélék, és belőlük készült termékek fogyasztásával.
Ha pedig neked is ismerős a „gyors” és „lassú” szénhidrát fogalma, mindenképpen olvasd el a következő dietetikai rovatunkat is!
Cukorbetegség fennállása esetén elengedhetetlen a személyre szabott étrend összeállítása dietetikussal a vércukorszint stabilizálása érdekében, mind az 1-es típusú, 2-es típusú és a terhességi cukorbetegség esetében is. Személyre szabott étkezési terv összeállítása érdekében javasolt témában jártas dietetikus segítségét kérni. A Cukorbetegközpontban elérhetőek a cukorbeteg diétában több éves szakmai tapasztalattal rendelkező dietetikusok! A helyes alapok elsajátításában mindenképp érdemes szakember segítségét kérni!