A dietetikus 5+1 tanácsa a grillszezonra
Nyáron kevesebb jobb közös programot tudunk elképzelni, mint egy családi, baráti kerti party, közös kerti sütögetés. Természetesen a cukorbetegeknek sem kell kimaradniuk belőle, csupán érdemes odafigyelni néhány szabályra!
Itt a grill szezon!
Lássuk, mire kell ügyelni cukorbetegként, hogy elkerüljük a nem várt vércukorszint-ingadozásokat a közös lakmározás alkalmával:
1. - Figyelj a pácra!
A készen kapható pácok szinte kivétel nélkül tele vannak hozzáadott cukorral, és rengeteg sót is tartalmaznak, így mindenképpen kerülni érdemes őket, de legalábbis alaposan olvassuk át az összetevők listáját, mielőbb bármit is beletennénk a kosarunkba.
A legjobb azonban a házi készítésű! Pár perc alatt remek pácokat lehet összeállítani, törekedjünk rá, hogy inkább ezeket válasszuk. Néhány hozzávalóból, mint a növényi olaj, kevés só, bors, citromlé, fokhagyma és friss zöldfűszerek keverékéből isteni ízeket varázsolhatunk.
2. - Olajat okosan!
A húsok elkészítésénél válasszunk jó minőségű zsiradékot, például repceolajat, de törekedjünk inkább a roston sült verziókra, vagy grillezzünk például fóliában, így csökkenteni tudjuk a kalóriában gazdag feleslegesen bevitt zsírok mennyiségét! A zsírszegény húsrészek, mint a csirke-, pulykamell, vagy a halak alaposan becsomagolva garantáltan nem fognak kiszáradni, és szaftosak maradnak.
A hidegen sajtolt növényi olajok azonban, mint a tökmag-, lenmag-, dió-, olívaolaj remek választás lehet, ha szívünk egészsége is fontos számunkra. Használjuk őket salátaöntetként, a boltban kapható kész termékek helyett, ráadásul a jó minőségű zsiradék jelenléte a szénhidrátok felszívódását is lassítja!
3. - Zöldségből sosem elég!
Mivel a burgonyából mértékkel ajánlott fogyasztani a cukorbetegek számára, ezért helyette remek választás grillezve a cukkíni, padlizsán, gomba, kaliforniai paprika, és a hagyma is, hiszen szénhidráttartalmuk igen alacsony, így nem szükséges velük számolni sem! Sütés előtt megforgatjuk a korábban elkészített pácban és már mehetnek is a grillre. Húsokkal együtt készíthetünk belőlük akár nyársat is, a gyerekek is garantáltan élvezni fogják már az előkészületeknél, a színes, változatosan feltűzögetés.
4. - Nem mindegy a saláta!
Fontos megjegyezni a zöldségköretekkel kapcsolatban, hogy hagyományos majonézes kukoricasaláta több szempontból sem javasolt. Egyrészt a magas zsírtartalmú majonézes, tejfölös öntet nehezíti az emésztést, azon kívül igen magas hozzáadott cukor, szénhidrát- és keményítőtartalmú is egyben, valamint a nagy melegben nagyon gyorsan meg tudnak romlani, így eleve nem érdemes feltálalnunk köret alternatívaként.
Ha már salátára vágyunk, készítsük azt friss, idény zöldségekből, melyek megkönnyítik az emésztést, és sokkal több rostot, valamint vitamint tartalmaznak.
5. - Köretek mértékkel!
Ha szeretnénk, a sültek és a zöldségek mellé fogyaszthatunk akár kenyérfélét is, de arra mindenképpen figyeljünk, hogy az ne burgonyával együtt történjen. Választhatunk változatosan pitát, lepényt, tortillát is, ha unjuk a hagyományos kenyereket, de fontos szempont továbbra is, hogy ezek esetében is válasszunk teljes kiőrlésű verziót!.
+1. - Hidratáljunk!
A nagy melegben pedig ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről sem! Készítsünk az asztalra sok-sok hideg vizet, vagy cukormentes limonádét, amit nyugodtan dobjunk fel friss menta-, vagy citromfű levelekkel, és kortyoljunk belőle gyakran!
Téma szakértője
-
Drégely Anikó
-
Szakterületek:
- sportdietetikus