Cukorpótló Kisokos - 2. rész

Cukorpótló Kisokos - 2. rész

Drégely Anikó Módosítva: 2022.03.29 09:30

A természetes édesítőszerek egy külön csoportját alkotják a cukoralkoholok. Fontos tudni, hogy a cukoralkoholok csak a nevükben alkoholok, egyetlen édesítőként használt cukoralkoholnak sincs az etil-alkoholhoz hasonló bódító hatása. Ezek a vegyületek a cukrok (szénhidrátok) redukciójával képződő, több alkoholos hidroxilcsoportot tartalmazó alkoholok, színtelen, kristályos, édes anyagok, melyeket kémiai úton állítanak elő.

 

Ismerjük meg a legnépszerűbb cukoralkoholok legfontosabb tulajdonságait.

Nyírfacukor


A nyírfacukor, más néven xilitként is ismert cukoralkohol, amely egy fehér kristálycukorhoz hasonló állagú, a szájban oldódva hűs érzetet kelt. Eredetileg a nyírfa nedvéből nyerték ki, de ma már kukoricarostból állítják elő.

 

Édesítőhatása megegyezik a cukoréval, viszont 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz. Glikémiás
idexe igen alacsony, alig emeli a vércukorszintet és minimális inzulinválaszt okoz. Ha szénhidrátszámolásról van szó, 100 grammjára 60 gramm szénhidrátot kell figyelembe venni.

Felszívódása lassú, ezzel segít a jóllakottságérzet fenntartásában és a falási rohamokelkerülésében.
Nagy mennyiségben fogyasztva azonban számolni kell hasmenést, fokozott gázképződést okozó
hatásával, ezért érdemes apránként, fokozatosan növelve a mennyiséget hozzászoktatn szervezetünket.

 

Jól használható sütéshez főzéshez, a cukorhoz hasonlóan reagál, egyedül a kelt tészták, kenyerek
készítésére nem alkalmas. Nem károsítja a fogakat, mivel a szájüregi baktériumok nem tudják savvá alakítani.
 

Eritrit


Szintén egy cukoralkohol, amelynek íze és állaga nagyon hasonlít a finomított cukorra. Kalóriaértéke
nulla, szénhidráttartalommal nem kell számolni fogyasztása során.
Glikémiás indexe nulla, így nincs
hatással a vércukor- és inzulinszintre. Édesítőereje körülbelül 80 százalékban felel meg a közönséges cukorénak, így mennyiségben némileg többet kell majd belőle használni. Amit érdemes róla tudni, hogy hőérzékeny, ám 160°C-ig nem veszíti el édes ízét, így alacsonyabb sütési hőmérsékleten bátran alkalmazható, és nincs utóíze. Jól kombinálható más édesítőszerekkel.

 

Az elfogyasztott eritrit 90 százaléka a vékonybélben szívódik fel, és változatlan formában választódik ki,
majd a vizelettel ürül a szervezetből. A legtöbb ember mellékhatások nélkül tudja fogyasztani, de érdemes a xilithez hasonlóan ezt is fokozatosan bevezetni az étrendünkbe.

 

Maltit


A maltit (vagy maltitol) a cukoralkoholok csoportjához tartozik, melyet kukoricából állítanak elő.
Természetes édesítő, így tulajdonságait tekintve sok mindenben hasonlít a sztíviához vagy az eritriolhoz.
Nemzetközi jelölése: E 965.
Lassan szívódik fel, így a vércukorszintet csupán kismértékben emeli, azaz kedvező a glikémiás indexe
(GI 20–30), ezért a legideálisabb édesítőszer nem csak cukorbetegek számára. Kalóriaértéke 40%-kal
kevesebb, mint a cukornak, kb. 2,4 kcal/g. 
A maltit egyik tulajdonsága, hogy a levegőből magához vonzza a vizet, ezért gátolja az élelmiszerek kiszáradását. Ezen kedvező tulajdonsága miatt gyakran alkalmazzák ezt az édesítőszert az élelmiszeriparban.

 

Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat, ezért azokat az
élelmiszereket, amelyekben a cukorhelyettesítő anyagok aránya meghaladja a tíz százalékot, a
„nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetéssel látják el.

Hírek

Terhességi cukorbetegség? A CGM hasznos kiegészítése lehet a vércukormérésnek

Terhességi cukorbetegség? A CGM hasznos kiegészítése lehet a vércukormérésnek

A tévhitekkel ellentétben a terhességi cukorbetegség nem csak a már korábban is elhízással élő kismamáknál alakulhat ki, hiszen számos más rizikófaktor ismert ebből a szempontból. A kezelés azonban minden esetben elengedhetetlen és elsősorban életmódbeli, másodsorban inzulinos megoldást igényel. Mindkét kezelési formánál erős támpontot jelenthet a szöveti cukormonitorozás a vércukorértékek szoros követéséhez, amely egy nagyszerű kiegészítés lehet az ujjbegyes mérésekhez. Erről a lehetőségről beszélt dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukormonitorozás specialista.

További részletek
Így lehet visszafordítani az inzulinrezisztenciát

Így lehet visszafordítani az inzulinrezisztenciát

Az inzulinrezisztencia napjaink egyik legjelentősebb egészségügyi kihívása, amely nemcsak önálló problémát jelent, hanem nagymértékben növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a zsírmáj, valamint a neurodegeneratív kórképek – például az Alzheimer-kór – és az elhízással összefüggő daganatok kialakulásának esélyét. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont diabetológus szakorvosa hangsúlyozza, hogy megfelelő szakmai támogatással és kitartással az állapot kedvezően befolyásolható, sőt akár vissza is fordítható.

További részletek
 A diabetes mellitus korszerű terápiája

A diabetes mellitus korszerű terápiája

Január végén rendkívül magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és a Cukorbetegközpont eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban. Az alábbiakban az előadások összefoglalója olvasható.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK