
Mit (ne) egyen a cukorbeteg?
A cukorbetegek számára javasolt étrend valójában egy kiegyensúlyozott, tudatosan megválogatott alapanyagokból álló egészséges táplálkozást jelent. Az étrend célja, hogy segítsen a vércukorszintet megfelelő értékeken tartani, ehhez pedig néhány alapelvet célszerű szemelőtt tartani.
Cukorbetegek étrendjének alapjai
Étkezések gyakorisága
A napi kalória és szénhidrát mennyiséget – az egészséges táplálkozásban javasoltak szerint is- érdemes több kisebb étkezésre osztani, a nagyobb vércukor ingadozások kiküszöbölése céljából. Erre szolgálnak a főétkezések közti kisétkezések!
Mindennek az alapja a sok zöldség
Az étrend gerincét a változatos zöldségfogyasztás adja, hiszen a legtöbb zöldség szénhidráttartalma igen alacsony, valamint vércukoremelő hatásuk (glikémiás indexük) is alacsonynak számít. Ezen kívül igen gazdagok értékes élelmi rostokban, amik hozzájárulnak a vércukorszint szabályozásához.
Fogyasszon naponta legalább 4-5 adagot belőlük, és törekedjünk rá, hogy a tányérunk felét ezek tegyék ki.
Szénhidrátok
A legtöbb szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek a cukorbeteg étrendben a kenyér, gabonafélék, tészták, és egyéb keményítő tartalmú ételek (pl: rizs, burgonya). Törekedjünk arra, hogy főleg teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételek kerüljenek a tányérre, mivel azok a feldolgozás során megtartják a gabonaszem külső héj részét is, így rosttartalmuk hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. Köretek közül is válasszuk minél rostosabb alternatívákat, mint például a barnarizs, bulgur, hajdina, vagy quinoa.
Kerüljük a hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszereket!
Bővebben a cukorpótlókról itt olvashatsz
Glikémiás index
Vegyük figyelembe az élelmiszerek glikémiás indexét (GI) is, és tanuljuk meg hogyan befolyásolható az. Ismerkedjünk meg a lassan és gyorsan felszívódó szénhidrátok közti különbséggel.
A legtöbb ember számára azonban nehézséget okoz az elméleti tanácsokat a gyakorlatban jól hasznosíthatóvá tenni.
Gyakorlati segítségként dietetikusunk összeállított egy 160-180 g szénhidrátot tartalmazó napi mintaétrendet, egy hagyományosabb étrenddel összehasonlítva, a legfontosabb különbségekre felhívva a figyelmet.
A naponta fogyasztható szénhidrát mennyiségét mindig a szakorvos vagy a dietetikus határozza meg vagy tesz rá javaslatot személyreszabottan, az általunk megadott alábbi értékek csupán irányadóak.
Mintanap cukorbetegeknek - javasolt étkezés:
Reggeli - szénhidrát tartalom: 35-40 g |
|
Nem javasolt | Javasolt |
|
|
Tízórai - szénhidrát tartalom: 20 g |
|
Nem javasolt | Javasolt |
|
|
Ebéd - szénhidrát tartalom: 45-60 g |
|
Nem javasolt | Javasolt |
|
|
Uzsonna - szénhidrát tartalom: 20 g |
|
Nem javasolt | Javasolt |
|
|
Vacsora szénhidrát tartalom: 35-45 g | |
Nem javasolt | Javasolt |
|
|
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Téma szakértője
-
Drégely Anikó
-
Szakterületek:
- sportdietetikus