Szénhidrát Kisokos - 3. rész

Szénhidrát Kisokos - 3. rész

Drégely Anikó Módosítva: 2022.07.11 14:15

Egy élelmiszer, étel okozta vércukorszint-emelkedést alapvetően a benne lévő szénhidrát mennyisége és minősége határozza meg, amiket korábban már részletesen bemutattunk.

Azonban a szénhidráttartalmú élelmiszerek okozta vércukorszint emelkedés számos más, egyéb tényező is befolyásolni tudja, mint az adott étel halmazállapota, a többi vele egyidejűleg fogyasztott makrotápanyagok aránya, illetve a glikémiás index, ezek kölcsönhatását mutatjuk be részletesebben a következő sorokban.
 

Mi az a glikémiás index?
 

A glikémiás index fogalma alatt az egyes szénhidrátartalmú élelmiszerek és ételek a szőlőcukorhoz viszonyított vércukoremelő hatását értjük, vagyis azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer vércukoremelő hatása százalékos arányban hogyan viszonyul a glükózéhoz (szőlőcukorhoz).
 

Alapanyagok vércukor emelő képessége ( = glikémiás index, GI)

 90-100% 

  • szőlőcukor, kristálycukor, méz,
  • gabonapehely, kukoricapehely, rizspehely
  • torták, sütemények, édességek, kekszek, ropogtatnivaló
  • koktélok, cukrozott italok
  • krumplipüré, főtt burgonya

 70-90% 

  • fehérlisztből készült pékáru, fehérlisztből készült tészta
  • Abonett, kétszersült, puffasztott rizs
  • szőlő, görögdinnye

 50-70% 

  • zabpehely
  • kukorica, zöldborsó
  • főtt rizs
  • cukrozatlan gyümölcslevek (100%)
  • banán, ananász, sárgadinnye, mangó,

 30-50% 

  • teljes kiőrlésű gabonából készült termékek
  • árpa, bulgur, hajdina, köles, quinoa, barna rizs
  • tej, joghurt, kefir
  • gyümölcsök nagy része
  • durum tészta

 30%  alatti

  • gyümölcscukor, diabetikus méz
  • lencse, bab
  • korpás müzli, korpás keksz

 15% alatti

  • legtöbb zöldség: spárga, brokkoli, karfiol, zeller, uborka, padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom, retek, stb.
 


 

Cukorbetegek számára az alacsonyabb (50% körüli, és az alatti) GI-el rendelkező élelmiszerek fogyasztása ajánlott elsősorban, mivel ezek biztosítanak stabil vércukorszintet, és akadályozzák meg a vércukorszint szélsőséges napszakos ingadozását.
 

Tápanyagok egymásra való hatása is befolyásoló tényező

A gyakorlatban az étrend összeállításához egyéb tényezőket is figyelembe kell venni, mint például hogyan hatnak az egyes makrotápanyagok egymásra. Az étkezést követően a vércukorszint emelkedésére a szénhidrátokon kívül más tápanyagok jelenléte is hatással van.

A magas rosttartalom például csökkenti a GI értékét. A rostdús ételek teltségérzést okoznak, és lassítják a felszívódást.

 

De a szénhidráttal egyidejűleg fogyasztott fehérje is csökkenti az fogyasztott ételek glikémiás indexét. Ez a jótékony hatás a nagy fehérjemolekuláknak köszönhető, mivel a fehérjében gazdag étel lassabban jut el a belekbe.

 

Valamint a zsírmolekulák is tovább lassítják a szénhidrátok felszívódását a keringésbe, ezért a szénhidráttal egyszerre történő fogyasztásuk csökkenti az étel glikémiás indexét. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a zsír magas energiatartalommal is bír. Épp ezért kiemelten fontos odafigyelni a mennyiségi és minőségi zsiradékfogyasztásra, amelyben egy szakember kiváló útmutatást tud adni, hogy ez pontosan mit is jelent a gyakorlatban.

 

Halmazállapot

A folyékony táplálékok (pl: gyümölcslé, smoothiek, tejes italok) gyorsabban haladnak át a tápcsatornán, mint a szilárdak, melyek emésztéséhez hosszabb idő szükséges, ezért adott esteben sokkal gyorsabban emelik meg a vércukorszintet.

De különböző konyhatechnológiai eljárásokkal is befolyásoljuk a felszívódást. Emeli a glikémiás indexet minden olyan elkészítési mód, amely során roncsoljuk az étel szerkezetét.
Ilyen -tehát kerülendő- eljárás: a hántolás, pelyhesítés, puffasztás, extrudálás, aprítás, turmixolás.

Ahogy az alapanyag mérete is befolyásoló tényező lehet. Minél kisebbre vannak őrölve, vágva, darálva az alapanyagok, annál magasabb a Gl értékük. Ennek tudatában tehát várható, hogy egy burgonyapüré gyorsabb vércukoremelkedést fog eredményezni, mint a főtt burgonya.
 

Cukorbetegség fennállása esetén elengedhetetlen a személyre szabott étrend összeállítása dietetikussal a vércukorszint stabilizálása érdekében, mind az 1-es típusú, 2-es típusú és a terhességi cukorbetegség esetében is. Személyre szabott étkezési terv összeállítása érdekében javasolt témában jártas dietetikus segítségét kérni. A Cukorbetegközpontban elérhetőek a cukorbeteg diétában több éves szakmai tapasztalattal rendelkező dietetikusok! A helyes alapok elsajátításában mindenképp érdemes szakember segítségét kérni!

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Terhességi cukorbetegség? A CGM hasznos kiegészítése lehet a vércukormérésnek

Terhességi cukorbetegség? A CGM hasznos kiegészítése lehet a vércukormérésnek

A tévhitekkel ellentétben a terhességi cukorbetegség nem csak a már korábban is elhízással élő kismamáknál alakulhat ki, hiszen számos más rizikófaktor ismert ebből a szempontból. A kezelés azonban minden esetben elengedhetetlen és elsősorban életmódbeli, másodsorban inzulinos megoldást igényel. Mindkét kezelési formánál erős támpontot jelenthet a szöveti cukormonitorozás a vércukorértékek szoros követéséhez, amely egy nagyszerű kiegészítés lehet az ujjbegyes mérésekhez. Erről a lehetőségről beszélt dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukormonitorozás specialista.

További részletek
Így lehet visszafordítani az inzulinrezisztenciát

Így lehet visszafordítani az inzulinrezisztenciát

Az inzulinrezisztencia napjaink egyik legjelentősebb egészségügyi kihívása, amely nemcsak önálló problémát jelent, hanem nagymértékben növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a zsírmáj, valamint a neurodegeneratív kórképek – például az Alzheimer-kór – és az elhízással összefüggő daganatok kialakulásának esélyét. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont diabetológus szakorvosa hangsúlyozza, hogy megfelelő szakmai támogatással és kitartással az állapot kedvezően befolyásolható, sőt akár vissza is fordítható.

További részletek
 A diabetes mellitus korszerű terápiája

A diabetes mellitus korszerű terápiája

Január végén rendkívül magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és a Cukorbetegközpont eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban. Az alábbiakban az előadások összefoglalója olvasható.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK