Szénhidrát Kisokos - 3. rész
Egy élelmiszer, étel okozta vércukorszint-emelkedést alapvetően a benne lévő szénhidrát mennyisége és minősége határozza meg, amiket korábban már részletesen bemutattunk.
Azonban a szénhidráttartalmú élelmiszerek okozta vércukorszint emelkedés számos más, egyéb tényező is befolyásolni tudja, mint az adott étel halmazállapota, a többi vele egyidejűleg fogyasztott makrotápanyagok aránya, illetve a glikémiás index, ezek kölcsönhatását mutatjuk be részletesebben a következő sorokban.
Mi az a glikémiás index?
A glikémiás index fogalma alatt az egyes szénhidrátartalmú élelmiszerek és ételek a szőlőcukorhoz viszonyított vércukoremelő hatását értjük, vagyis azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer vércukoremelő hatása százalékos arányban hogyan viszonyul a glükózéhoz (szőlőcukorhoz).
Alapanyagok vércukor emelő képessége ( = glikémiás index, GI) |
|
90-100% |
|
70-90% |
|
50-70% |
|
30-50% |
|
30% alatti |
|
15% alatti |
|
Cukorbetegek számára az alacsonyabb (50% körüli, és az alatti) GI-el rendelkező élelmiszerek fogyasztása ajánlott elsősorban, mivel ezek biztosítanak stabil vércukorszintet, és akadályozzák meg a vércukorszint szélsőséges napszakos ingadozását.
Tápanyagok egymásra való hatása is befolyásoló tényező
A gyakorlatban az étrend összeállításához egyéb tényezőket is figyelembe kell venni, mint például hogyan hatnak az egyes makrotápanyagok egymásra. Az étkezést követően a vércukorszint emelkedésére a szénhidrátokon kívül más tápanyagok jelenléte is hatással van.
A magas rosttartalom például csökkenti a GI értékét. A rostdús ételek teltségérzést okoznak, és lassítják a felszívódást.
De a szénhidráttal egyidejűleg fogyasztott fehérje is csökkenti az fogyasztott ételek glikémiás indexét. Ez a jótékony hatás a nagy fehérjemolekuláknak köszönhető, mivel a fehérjében gazdag étel lassabban jut el a belekbe.
Valamint a zsírmolekulák is tovább lassítják a szénhidrátok felszívódását a keringésbe, ezért a szénhidráttal egyszerre történő fogyasztásuk csökkenti az étel glikémiás indexét. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a zsír magas energiatartalommal is bír. Épp ezért kiemelten fontos odafigyelni a mennyiségi és minőségi zsiradékfogyasztásra, amelyben egy szakember kiváló útmutatást tud adni, hogy ez pontosan mit is jelent a gyakorlatban.
Halmazállapot
A folyékony táplálékok (pl: gyümölcslé, smoothiek, tejes italok) gyorsabban haladnak át a tápcsatornán, mint a szilárdak, melyek emésztéséhez hosszabb idő szükséges, ezért adott esteben sokkal gyorsabban emelik meg a vércukorszintet.
De különböző konyhatechnológiai eljárásokkal is befolyásoljuk a felszívódást. Emeli a glikémiás indexet minden olyan elkészítési mód, amely során roncsoljuk az étel szerkezetét.
Ilyen -tehát kerülendő- eljárás: a hántolás, pelyhesítés, puffasztás, extrudálás, aprítás, turmixolás.
Ahogy az alapanyag mérete is befolyásoló tényező lehet. Minél kisebbre vannak őrölve, vágva, darálva az alapanyagok, annál magasabb a Gl értékük. Ennek tudatában tehát várható, hogy egy burgonyapüré gyorsabb vércukoremelkedést fog eredményezni, mint a főtt burgonya.
Cukorbetegség fennállása esetén elengedhetetlen a személyre szabott étrend összeállítása dietetikussal a vércukorszint stabilizálása érdekében, mind az 1-es típusú, 2-es típusú és a terhességi cukorbetegség esetében is. Személyre szabott étkezési terv összeállítása érdekében javasolt témában jártas dietetikus segítségét kérni. A Cukorbetegközpontban elérhetőek a cukorbeteg diétában több éves szakmai tapasztalattal rendelkező dietetikusok! A helyes alapok elsajátításában mindenképp érdemes szakember segítségét kérni!
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Téma szakértője
-
Drégely Anikó
-
Szakterületek:
- sportdietetikus