Szénhidrát Kisokos - 3. rész

Szénhidrát Kisokos - 3. rész

Drégely Anikó Módosítva: 2022.07.11 14:15

Egy élelmiszer, étel okozta vércukorszint-emelkedést alapvetően a benne lévő szénhidrát mennyisége és minősége határozza meg, amiket korábban már részletesen bemutattunk.

Azonban a szénhidráttartalmú élelmiszerek okozta vércukorszint emelkedés számos más, egyéb tényező is befolyásolni tudja, mint az adott étel halmazállapota, a többi vele egyidejűleg fogyasztott makrotápanyagok aránya, illetve a glikémiás index, ezek kölcsönhatását mutatjuk be részletesebben a következő sorokban.
 

Mi az a glikémiás index?
 

A glikémiás index fogalma alatt az egyes szénhidrátartalmú élelmiszerek és ételek a szőlőcukorhoz viszonyított vércukoremelő hatását értjük, vagyis azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer vércukoremelő hatása százalékos arányban hogyan viszonyul a glükózéhoz (szőlőcukorhoz).
 

Alapanyagok vércukor emelő képessége ( = glikémiás index, GI)

 90-100% 

  • szőlőcukor, kristálycukor, méz,
  • gabonapehely, kukoricapehely, rizspehely
  • torták, sütemények, édességek, kekszek, ropogtatnivaló
  • koktélok, cukrozott italok
  • krumplipüré, főtt burgonya

 70-90% 

  • fehérlisztből készült pékáru, fehérlisztből készült tészta
  • Abonett, kétszersült, puffasztott rizs
  • szőlő, görögdinnye

 50-70% 

  • zabpehely
  • kukorica, zöldborsó
  • főtt rizs
  • cukrozatlan gyümölcslevek (100%)
  • banán, ananász, sárgadinnye, mangó,

 30-50% 

  • teljes kiőrlésű gabonából készült termékek
  • árpa, bulgur, hajdina, köles, quinoa, barna rizs
  • tej, joghurt, kefir
  • gyümölcsök nagy része
  • durum tészta

 30%  alatti

  • gyümölcscukor, diabetikus méz
  • lencse, bab
  • korpás müzli, korpás keksz

 15% alatti

  • legtöbb zöldség: spárga, brokkoli, karfiol, zeller, uborka, padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom, retek, stb.
 


 

Cukorbetegek számára az alacsonyabb (50% körüli, és az alatti) GI-el rendelkező élelmiszerek fogyasztása ajánlott elsősorban, mivel ezek biztosítanak stabil vércukorszintet, és akadályozzák meg a vércukorszint szélsőséges napszakos ingadozását.
 

Tápanyagok egymásra való hatása is befolyásoló tényező

A gyakorlatban az étrend összeállításához egyéb tényezőket is figyelembe kell venni, mint például hogyan hatnak az egyes makrotápanyagok egymásra. Az étkezést követően a vércukorszint emelkedésére a szénhidrátokon kívül más tápanyagok jelenléte is hatással van.

A magas rosttartalom például csökkenti a GI értékét. A rostdús ételek teltségérzést okoznak, és lassítják a felszívódást.

 

De a szénhidráttal egyidejűleg fogyasztott fehérje is csökkenti az fogyasztott ételek glikémiás indexét. Ez a jótékony hatás a nagy fehérjemolekuláknak köszönhető, mivel a fehérjében gazdag étel lassabban jut el a belekbe.

 

Valamint a zsírmolekulák is tovább lassítják a szénhidrátok felszívódását a keringésbe, ezért a szénhidráttal egyszerre történő fogyasztásuk csökkenti az étel glikémiás indexét. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a zsír magas energiatartalommal is bír. Épp ezért kiemelten fontos odafigyelni a mennyiségi és minőségi zsiradékfogyasztásra, amelyben egy szakember kiváló útmutatást tud adni, hogy ez pontosan mit is jelent a gyakorlatban.

 

Halmazállapot

A folyékony táplálékok (pl: gyümölcslé, smoothiek, tejes italok) gyorsabban haladnak át a tápcsatornán, mint a szilárdak, melyek emésztéséhez hosszabb idő szükséges, ezért adott esteben sokkal gyorsabban emelik meg a vércukorszintet.

De különböző konyhatechnológiai eljárásokkal is befolyásoljuk a felszívódást. Emeli a glikémiás indexet minden olyan elkészítési mód, amely során roncsoljuk az étel szerkezetét.
Ilyen -tehát kerülendő- eljárás: a hántolás, pelyhesítés, puffasztás, extrudálás, aprítás, turmixolás.

Ahogy az alapanyag mérete is befolyásoló tényező lehet. Minél kisebbre vannak őrölve, vágva, darálva az alapanyagok, annál magasabb a Gl értékük. Ennek tudatában tehát várható, hogy egy burgonyapüré gyorsabb vércukoremelkedést fog eredményezni, mint a főtt burgonya.
 

Cukorbetegség fennállása esetén elengedhetetlen a személyre szabott étrend összeállítása dietetikussal a vércukorszint stabilizálása érdekében, mind az 1-es típusú, 2-es típusú és a terhességi cukorbetegség esetében is. Személyre szabott étkezési terv összeállítása érdekében javasolt témában jártas dietetikus segítségét kérni. A Cukorbetegközpontban elérhetőek a cukorbeteg diétában több éves szakmai tapasztalattal rendelkező dietetikusok! A helyes alapok elsajátításában mindenképp érdemes szakember segítségét kérni!

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

A Covid-19 hosszútávú egészségügyi szövődményei a fiatalok körében is igen jelentősek. Egy nagyszabású retrospektív kohorszvizsgálat eredményei most arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett fiatalok körében megnövekedett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa foglalta össze a jelenség hátterében álló okokat.

További részletek
Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések jól ismert rizikófaktora. Mivel a 2-es típusú cukorbetegséget gyakran kísérik a vérzsírszint kóros értékei, a diabéteszes betegek életkilátásait egyszerre több súlyos rizikótényező is fenyegeti. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, zsíranyagcsere-zavarok specialistája a koleszterinszint csökkentésének jelentőségére hívja fel a diabéteszesek figyelmét.

További részletek
Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség széles tömegeket érintő népegészségügyi probléma, melynek kezeléséhez a korszerű gyógyszeres és életmódterápiát hívjuk segítségül. De vajon visszafordíthat-e ez az állapot, és van-e remény a teljes gyógyulásra? – többek között erről kérdeztük dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakorvosát.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK