A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is
Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.
Online Bejelentkezés
Dr. Porochnavecz Marietta
Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet
A fahéj vércukorszintet csökkentő hatása
A babérfélék családjába tartozó fahéj rendkívül sokszínű aromás fűszer, amit az élelmiszeriparban, az illatszeriparban és a gyógyászatban egyaránt előszeretettel használnak. A fahéj antimikrobiális, gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert; klinikai szempontból pedig gazdag forrása a polifenoloknak, amelyekről feltételezik, hogy javítják a glükóz-anyagcserét és a homeosztázist. A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmányban a kutatók a napi étkezés során rendszeresen fogyasztott fahéj glükózmoduláló hatását vizsgálták. A randomizált, kettős vak, keresztezett kutatás eredménye szerint napi 4 g fahéj tartalmú étrend-kiegészítő kapszula négy héten keresztül jelentősen csökkentette az éhomi vércukorszintet az elhízott és túlsúlyos, prediabéteszes embereknél. A felnőtt vizsgálati alanyoknak, akiknél klinikailag igazolt elhízás vagy túlsúly állt fenn, 14 napon keresztül alacsony polifenol-tartalmú, egyszerű szénhidrátokban gazdag bézs étrendet kellett követniük. Ez idő alatt tartózkodniuk kellett a fahéj és fahéjtartalmú ételek fogyasztásától. A kutatás következő 4 hetes fázisában napi 4 g fahéjat fogyasztottak el kapszula formájában, miközben orális glükóztolerancia vizsgálatokkal követték nyomon vércukorszintjüket a kutatók. Az alanyoknak valamennyi, az étkezésükkel kapcsolatos információt (pl. a mellékhatásokat) le kellett jegyezniük. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a fahéj jelentősen csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet a betegeknél, és javíthatja a prediabétesz állapotát. Bár azok a mögöttes mechanizmusok, amelyeken keresztül a fahéj szabályozza a glükózanyagcserét, még nem egyértelműek, a kutatók szerint a bélmikrobiómnak fontos szerepe lehet a megfigyelt összefüggésben.
Inkább az ételeinket fűszerezzük vele!
-A fahéjjal kapcsolatban korábban is számtalan ígéretes kutatás látott napvilágot, ami arra enged következtetni, hogy a fahéj javíthatja az inzulinérzékenységet és segíthet többek között az oxidatív stressz leküzdésében, a vércukor és vérzsírszint csökkentésében – mondja dr. Porochnavecz Marietta, aki azonban hozzáteszi, hogy további vizsgálatok szükségesek annak bizonyításához, hogy a fahéj étrend-kiegészítők valóban segíthetnek-e a cukorbetegeknek, és ha igen, pontosan hogyan kell alkalmazni őket. Amit azonban fontos hangsúlyozni, hogy semmiféle étrend-kiegészítő nem helyettesítheti a diabéteszben érintettek számára a gyógyszeres és életmód terápiát. A vércukorönkontroll, a cukorbetegség elleni gyógyszerek vagy az inzulinterápia alkalmazása, a helyesen összeállított étrend és a mozgás kulcsfontosságú a cukorbetegek életében, amit a fahéjtartalmú étrend-kiegészítők pozitív élettani hatásai sem pótolhatnak. A fahéj nagyobb mennyiségben, étrend-kiegésztő készítmények formájában történő fogyasztásától óva intenék mindenkit, már csak azért is, mert például a cassia fajta nagy mennyiségű kumarintartalma májkárosító, és befolyásolhatja egyes szedett gyógyszereinket hatékonyságát is.
-A fahéj fűszerként való alkalmazása azonban nem ellenjavallt. Ezért azt javaslom, hogy lehetséges egészségügyi előnyeit elsősorban a kulináris élményeken keresztül hasznosítsuk – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont szakembere.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Téma szakértője
-
Dr. Porochnavecz Marietta
-
Szakterületek:
- diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája
-
Specialitások:
- terhességi cukorbetegség megállapítása, kezelése, utógondozása
- prediabetes
- 1-es és 2-es típusú cukorbetegség egyénre szabott korszerű terápia
- szövődmények megállapítása és utánkövetése
Véleményeket a doktornőről itt olvashat >>
Rendelés típusa:
- személyes, rendelői vizit
- távkonzultáció (skype, telefon)
- kizárólag magyar nyelvű, felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
Orvos válaszol
25-hetes kismama vagyok és a múlt héten derült ki, hogy a 120 perces cukorterhelésem 9,4-lett, voltam diabetológusnál aki 180g-os Ch diétát javasolt (30-20-50-25-30-25) elosztásban és azt mondta, hogy ebéd után 2-órával mérjek cukrot.Olvastam fórumokat ahol más kismamáknak ugyan erre a diétára reggeli, ebéd és vacsora után kell mérniük 1 órával. Az lenne a kérdésem, hogy én értettem esetleg rosszul a mérést mert egyszerre sok volt az információ vagy jó így ha csak ebéd után mérek 2 órával, (5,8-6,3-6,2-6,1 értékek vannak). 5 hét múlva kell visszamennem de nem tudom jól csinálom-e mérést keressem fel előbb esetleg, Ön mit javasol? Köszönöm válaszát: Kovács-Scheffer Nikolett
A 120 perces vércukor értéke alapján terhességi diabetese van.
Diéta szempontjából én más elosztást szoktam javasolni, mivel reggel a legkisebb az inzulin iránti érzékenysége a szervezetnek. Reggelire 20-25 g, tízóraira 30-35 g, ebéd 50 g, uzsonna 20-25 g, vacsora 30-35 g, késői vacsora 10-15 g. Az sem mindegy, hogy lassan vagy gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyaszt. Reggelinél, vacsoránál, késői vacsoránál lassan felszívódó, ebednél 2/3 lassú, 1/3 gyors, tízóraira uzsonnára gyors szénhidrátokat fogyasszon., A vércukor értéket étkezés után 1 órával kell mérni. Ennek 7,0 m mol/l alatt kell maradnia. Amennyiben ezt rendszeresen meghaladja inzulin kezelés bevezetése szükséges. Nagyon fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés havonta és ilyenkor vérből fruktozamin mérése és a vizeletből aceton vizsgálata indokolt.
Amennyiben problémái vannak, szívesen segítünk a Cukorbeteg Központban.
Üdvözlettel:
Dr. Porochnavecz Marietta
Kapcsolódó oldalak
Páciensek mondták
Magas fokú szakmai tudás
További véleményekA doktornő egy igazi angyal, nagyon örülök, hogy hozzá mentem. Mind a személyisége, mind a magas fokú szaktudása miatt. Nagyon sokat segített, és rendkívül nyitott volt, ami nekem kifejezetten jól esett.