Cukorbetegség diétája: szuper adagolási tippek, ha nem szereted a mérleget
Hogyan mérjük le, hogy milyen élelmiszerből, mennyit fogyaszthatunk egy-egy étkezés során cukorbetegként? Milyen megoldások, praktikák léteznek azok számára, akik nem szeretnék folyamatosan mérni a hozzávalókat? Szabó Lucia, az Cukorbetegközpont dietetikusának tanácsai számodra is hasznosak lehetnek!
Vedd kezedbe az irányítást, és a mérést!
"Az ököl módszer lényege, hogy a saját kezünk segítségével felmérhetjük, hogy miből mennyit rakjunk a tányérra. A keményítő tartalmú zöldségekből, gabonafélékből egyökölnyi adagot ehetnek egy étkezés alkalmával a nők, míg kétökölnyi egységet fogyaszthatnak a férfiak. Ide tartozik például a barna rizs, száraztészták, a burgonya, a teljeskiőrlésű lisztből készült nokedlik" - mondja a dietetikus.
De mi a helyzet a zöldségekkel? Az alacsony keményítő tartalmú zöldségekből, mint a saláták, a brokkoli, a karfiol, a paradicsom, vagy az uborka kettő, nyitott tenyérnyi adagot lehet egyszerre elfogyasztani.
Egy adag étel elkészítéséhez főzéskor maximum egy hüvelyujj percnyi zsiradékot használhatok az ételek elkészítéséhez. A cukorbetegség diétájában egy étkezés alkalmával egy hüvelyujjnyi sajtot lehet enni egyszerre. "A húsoknál azt szoktuk mondani, hogy a nyitott tenyérnyi szabályt érdemes követni. Ennek a vastagsága kb. 1 centiméter lehet" - folytatja Szabó Lucia.
Nyisd ki a szekrényt!
A másik segítő technika, az úgynevezett tányérmódszer. "A tányérunk felére mindig alacsony keményítő tartalmú zöldségek kerüljenek. Az 1/4 részére tehetjük a keményítő tartalmú élelmiszereket. Ilyenek a reform köretek, mint a bulgur, vagy a quina, illetve rakhatunk ide olyan zöldséget, mint a száraz bab. A maradék részén a tányérnak a teljes értékű fehérjeforrások kapjanak helyet, vagyis a húsfélék, a halak, a tojás, vagy a túró" - hangsúlyozza a dietetikus.
Okoseszközökkel is mérhető
Ma már számos üzletben kapható az úgynevezett okosmérleg, amin beállítható, hogy milyen típusú ételt helyezünk az eszközökre, és annak kódját megadva, megkapjuk a pontos szénhidrátértékeket. De segítségünkre lehetnek az okostelefonokra letölthető applikációk is, melyekben naplót vezethetünk, és ha megadjuk, hogy miből mennyit ettünk, a napi kalória, szénhidrát, zsír és fehérje bevitelt is nyomon követhetjük.
A cukorbeteg terápiában a legfontosabb, hogy mindenki személyre szabott étkezést kövessen és mozgásterápián vegyen részt, ezeket pedig amennyiben szükséges, gyógyszeres, valamint inzulinterápiával kell kiegészíteni.
A Cukorbetegközpontban komplex terápiával várnak: orvosaik, dietetikusaink, mozgásterapeutánk.
Kövess minket a Facebookon, vagy a Pinteresten!
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Időpontfoglalás:
Téma szakértői
Orvos válaszol
Érdeklődni szeretnék, hogy normális-e ha az éhgyomri VC értékem magasabb mint az étkezés utáni? (otthoni mérés)(Éhgyomri:7.7 , étk utáni:6.2). A héten derült ki, hogy valószínűleg cukorbeteg vagyok (szemfenék vizsgálaton még nem voltam, csak vérvételen, ott igen magas értékeket mértek, azóta mérem magamnak itthon).
Köszönöm előre is!
Tisztelettel:
Viktória
2-es típusú cukorbetegeknél előfordul, hogy az étkezés utáni érték alacsonyabb, mint a reggeli érték.
Ilyenkor a betegnek van saját inzulinja és ez besegít a vércukor-szint csökkentésébe.
Javasolom, hogy forduljon diabetológushoz az életmód váltás ( diéta és mozgás terápia) megbeszélése céljából.
Üdvözlettel:
Dr. Porochnavecz Marietta