
Cukorbetegségben nő a zsírmáj kialakulásának kockázata
Az inzulinrezisztenseknek és a 2-es típusú cukorbetegséggel élőknek komoly kockázata van a nem alkoholos zsírmáj kialakulására, de nagyon sokat lehet tenni a megelőzésért, a következmények visszaszorításáért. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa az összefüggésekről és a teendőkről beszélt.
Cukorbetegség és zsírmáj
- Amikor a májsejtekben kis lipid burkokban zsírcseppek képződnek, zsírmájról beszélünk. Mivel a fokozott zsírlerakodás miatt a májsejt könnyebben károsodik, kialakulhat krónikus gyulladás, zsírmáj súlyosabb esetben fibrozis, cirrhozis és ritkán májkarcinóma is. A nem alkoholos zsírmáj szoros kapcsolatban áll az inzulin rezisztenciával, a 2-es típusú cukorbetegséggel. Fontos tudni, hogy nem a cukorbetegség okozza a zsírmájat, a helyes megközelítés inkább az, hogy sokszor ugyanazon betegeknél fordul elő mindkét állapot. Ugyanis az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú diabétesz nagy eséllyel a túlsúlyos, elhízott személyeket érinti, ahogyan a zsírmáj kialakulásának is komoly rizikófaktora a jelentős túlsúly – ismerteti Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. - Természetesen fontos tisztázni a pontos a kiinduló okot, ugyanis egyes gyógyszereknek is lehet ez a mellékhatása.
Nincs jellegzetes tünet
A zsírmájnak sokszor semmilyen tünete nincs, az esetek döntő többségében a cukorbetegeknél végzett vizsgálatok során, a májenzimek rutinszerű ellenőrzésekor merül fel a gyanúja. Az is előfordulhat, hogy valamilyen képalkotó eljárás (CT, hasi- vagy máj ultrahang) során válik érzékelhetővé a betegség. Amikor pedig fény derül a zsírmáj meglétére, fontos annak megállapítása is, milyen mértékű károsodást okozott ez a folyamat. Néhány éve még ennek a folyamatnak a pontos feltérképezésére a májbiopsziát alkalmazták. Ma már elérhető egy non-invazív, vagyis behatolás nélküli, fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálat. A speciális készülékkel a máj szerkezeti átépülése és a máj zsírtartalmának meghatározása is megoldható néhány perc alatt, szövettani pontossággal. Egy lökéshullám terjedési sebességét méri, és ennek alapján határozza meg a máj rugalmasságát. A fibroticus, rugalmatlanabb szövetben a hullám terjedési sebessége gyorsabb. Előnye hogy ismételhető és ezáltal követhető a máj állapotának változása Az ultrahangos vizsgálattal kép alkotható a máj állapotáról, minimális eltéréstől a súlyos májzsugorig. Az ultrahang vizsgálófej alkalmas 10 kg feletti gyermekek és extrém elhízott felnőttek vizsgálatára is.
Mit lehet tenni, ha megszületik a zsírmáj diagnózisa a cukorbetegeknél?
- Nincs specifikus gyógyszer a zsírmáj kezelésére, legtöbbször nem is úgy kezeljük, mint egy önálló betegséget, hacsak nem emelkednek meg hirtelen a májenzim értékek, vagy nem gyanítjuk, hogy valami más folyamat is zajlik a szervezetben – ismerteti Porochnavecz főorvosnő.
A 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, az elhízás, a magas trigliceridszint és a zsírmáj gyakran együtt fordulnak elő – bár természetesen a zsírmáj kialakulása nem automatikus a cukorbetegeknél. A kezelés a rizikófaktorok csökkentésére irányul. Ennek alapja pedig az életmód terápia, amely a testsúly lassú csökkentésre, a fizikai aktivitásra, a vércukorszint és a trigliceridszint normalizálására irányul. Nincs jelenleg olyan gyógyszer, amelynek adása egyértelműen javasolt. Fontos a rendszeres gondozás, melynek nagy szerepe van a késői szövődmények megelőzésében
Forrás: Cukorbetegközpont (www.cukorbetegkozpont.hu)
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés kivizsgálásra
Téma szakértője
-
Dr. Porochnavecz Marietta
-
Szakterületek:
- diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája
-
Specialitások:
- terhességi cukorbetegség megállapítása, kezelése, utógondozása
- prediabetes
- 1-es és 2-es típusú cukorbetegség egyénre szabott korszerű terápia
- szövődmények megállapítása és utánkövetése
Véleményeket a doktornőről itt olvashat >>
Rendelés típusa:
- személyes, rendelői vizit
- távkonzultáció (skype, telefon)
- kizárólag magyar nyelvű, felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
Orvos válaszol
2. típusú cukorbeteg vagyok,napi 1000 mg-os Merckformint szedek,6.8-7.2 között van HbgA1c értékem gyakorlatilag tünetmentes vagyok. A kérdésem hogy lehet az,hogy ugyanazon tipusú és mennyiségű étel elfogyasztása után 1.5 órával egyszer 7.8 máskor pedig 9.4 lett a cukrom?
Köszönettel: Péter
Az étkezés utáni vércukor értéket befolyásolja a mérés előtti időszak - mozgás mennyisége is és, hogy a nap folyamán milyenek voltak a vércukor értékei.
Az ételben levő lassú és gyors felszívódású szénhidrátok is befolyásolhatják az értékeket.
Üdvözlettel:
Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász- diabetológus
Kapcsolódó oldalak
Páciensek mondták
minden szempontból nagyon jó volt
További véleményekA megrendelt egészségügyi szolgáltatásuk minden szempontból nagyon jó volt, és kielégítette elvárásomat. Nagyon bízom abban is, hogy a kapott javaslatok eredményesek lesznek, természetesen szükséges lesz a kapott utasításokat pontosan betartanom.