Gyors vs. lassú felszívódású szénhidrátok – Kisokos a cukorbeteg diétához
Gyors, és lassú felszívódású szénhidrátok a diétában. Gyakran halljuk ezeket a kifejezéseket, legyen szó cukorbeteg-, vagy IR diétáról. Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa hasznos tanácsokkal lát el, aminek köszönhetően könnyebben átláthatóvá válik minden!
Jelentkezzen be dietetikushoz! |
Cukorbetegség, de inzulinrezisztencia fennállása esetén is elengedhetetlen a személyre szabott étrend összeállítása, amit minden esetben a kezelőorvossal és dietetikussal kell egyeztetni. Fontos a napi szénhidrát bevitel megfelelő elosztása az egyes étkezések között, valamint a lassú-, és gyors felszívódású szénhidrátok elosztása egy-egy étkezés során.
Miért gyors a tej, és lassú a tejföl?
Gabonafélékből gyorsan felszívódó szénhidrátok vannak jelen a finomított pékárukban, a fehérlisztben. Ezek nem túl előnyösek egy cukorbeteg, vagy IR-diétában. Lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaznak viszont a teljes kiőrlésű gabonák, a barnarizs, a kuszkusz, a bulgur, a korpás és a teljes kiőrlésű pékáruk.
A tejtermékek közül gyors felszívódású szénhidrátot találunk a tejben, a joghurtban és a kefírben is, míg a túró, a sajt és a tejföl – a magasabb zsír-, és a fehérjetartalma miatt - a lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó ételek csoportjába tartozik
Kevés cukorbeteg van, aki nem tudja, hogy a burgonya a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportját erősíti, mivel magas a keményítőtartalma, míg a rost kevés benne. A saláták, tökfélék, vagy a gyökérzöldségek ellenben lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak. Cukorbeteg diétában engedélyezett a gyümölcs, ugyan meghatározott mennyiségben, mivel a cukortartalmuk miatt a gyümölcsök gyorsan felszívódó szénhidrátok.
Nem mindegy, hogyan készült az étel
Vannak olyan konyhatechnológiai eljárások, amelyek bizony befolyásolják a szénhidrát felszívódásának sebességét, mivel sejtroncsolással járnak. Ilyen például zöldségek esetében a turmixolás, pürésítés, vagy gabonák esetében a pelyhesítés, extrudálás. Így a diétában divatos extrudált kenyérfélék, az eljárás miatt gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak.
Lassítani lehet a szénhidrát felszívódást, ha főzés során zsiradékot, fehérjét, vagy rostot adunk az ételhez. Rakott krumpli sütésénél a burgonyában lévő keményítőt, és így a gyorsan felszívódó szénhidrátot, lassítani lehet, ha egy nagy tál zöldsalátát fogyasztunk mellé. De a rakott krumpli esetében a tojás a fehérjetartalmával, míg a kolbász a zsírral járul hozzá ahhoz, hogy kicsit belassuljon a szénhidrát felszívódása.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés dietetikai konzultációra
Téma szakértői
Orvos válaszol
48éves ff vagyok,kb 86kg.5 gyermek apukája.Nagyon meg vagyok ijedve,mert jo ideje mérem otthon a cukrom,és néha ijesztő értékeket látok.Az éhgy álltalában 4,2-6.3 ig szokott alakulni de inkabb 6 alatt,,az étkezés után 2 oras érték pedig nagyon változó! Van hogy egy bableves utan 120percel 6.9mmol...van hogy 3szelet rozs kenyer,kis vaj,3 szelet csirke sonka,utan az eddig leg magasabb 10.1 volt!
Tegnap 12.11 én pl 3 szelet rozskenyer,100gr tonhalkrém,full mentes,1deci tej...es 120 perc mulva 8.3mmol..még 3 ora mulva is 7.3 volt! Szoval úgy látszik megy lefele,de lassabban mint kéne..
A tegnapi evés elött pl 4.6 volt éhgy...eves után 120 percel volt 8.3..és alltalaban az a jellemzö hogy alacsonyabb éhgy érték után,evés......120 perc várakozás...magasabb érték jön ki!
De! Előfordult és legtöbbször igy van,hogy ha kevesebbet eszem,nem megy fel 6.5 fölé! Kiugro 7 feletti érték összesen 3x volt..a keves étel bevitel jobb eredményt hoz,ha véletlen kicsit többet eszem akkor felszalad,és nagyon lassan megy le! Milyen segitséget kaphatok? És mekkora leheta baj?
Köszönöm..
A szénhidrát anyagcserét amennyiben felmerül ennek zavara vércukor terhelés során lehet megállapítani. A mért értékei alapján ezt nem szabad kimondani. Javaslatom vércukor terhelés és inzulin szint elvégzése és ennek eredménye alapján lehet csak véleményt alkotni.
Üdvözlettel:
dr Porochanevcz Marietta
diabetológs, belgyógyász