Milyen és mennyi sört ihatnak a cukorbetegek?
Mindenkinek jól esik egy pohár, azonban cukorbetegként nem szabad elfeledkezni az alkohol vércukorszint-emelő képességéről. Utánajártunk, milyen sört és mennyit ihatnak a cukorbetegek? Szabó Lucia, dietetikus volt segítségünkre.
Nem tiltani szeretnénk! Természetesen a cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk az alkoholokról, nem mindegy azonban, mit isznak és milyen gyakran.
Sör és cukorbetegség
A barna sör jobban emeli a vércukorszintet, mint a világos, amely mérsékeltebb vércukor-emelkedést eredményez, ezért inkább a hagyományosból válasszon.
Divatos manapság az ízesített sörök fogyasztása. Van például citromos, meggyes, málnás sör, alkoholmentes kivitelben is. Kecsegtetően hangzik, így nyáron főként a citrusfélékkel ízesített sör, azonban aligha találunk cukormentes változatot a boltok polcain. Cukorbetegeknek az ízesített sörök nem javasoltak! Azonban ha házilag ízesítjük félbevágott gyümölcsökkel, pl. citrommal, nem kell a felesleges cukorfogyasztástól tartanunk – tanácsolja Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa.
Figyeljen arra is, hogy az alkohol befolyásolhatja a szedett gyógyszereknek és az inzulinnak a hatását, illetve megváltozhat a közérzete, túlzott mennyiségben hányingert, szédülést okozhat, ha alkoholt iszik.
Miért éppen sört?
Például azért, mert egyes források szerint a komlóban lévő jótékony hatású oxidációs anyagok (flavonoidok) kedvezően befolyásolhatják a vérzsírszinteket, segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Mindez természetesen mértékletes sörivás mellett értendő.
Más italokhoz mérten a sörnek viszonylag alacsony az alkoholtartalma. További jó tulajdonsága, hogy élesztőtartalmánál fogva számos B-vitamin megtalálható benne, amelyek hozzájárulhatnak az idegrendszer optimális működéséhez. A sör jócskán tartalmaz káliumot, nátriumban azonban szegény – ezek a tulajdonságai segíthetnek a vérnyomás és a vízháztartás szabályozásában. A rendszeres, de mértékletes sörfogyasztás a vesekőképződés megelőzésében is segíthet – tette hozzá a dietetikus.
Hol a határ?
Sörfogyasztásnál mindig bele kell számolni a szénhidrát-tartalmat a napi keretbe, valamint érdemes figyelembe venni az energiatartalmat is (típustól függően 1-4 gramm szénhidrát, 5-40 kcal energia). A barna sör esetében akár 7-8 gramm cukor is lehet 1 dl sörben.
Ezek alapján a legjobb, ha nőknél 1, míg férfiaknál 2 egység alkoholnál meghúzzák a határt, ami 1-2 decilitert jelent. Sörnél tehát elegendő kikérni a pincértől egy pikoló sört. Arra is figyeljen, hogy naponta csak egyszer igyon alkoholt.
Nassolás a sörhöz?
A sör vércukorszint növelő szénhidrátokat tartalmaz, ezért fontos, hogy egyen közben valamit. Rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült nassolnivalót ajánlok, például teljes kiőrlésű kekszet vagy ropit – mondja Szabó Lucia dietetikus. Szóba jöhet még 1-2 szelet sajt vagy 1 marék sózatlan mogyoró, illetve dió is. Az alkohol meghozza az étvágyat, tehát figyeljen arra is, mennyit eszik, hiszen a túlzott nassolásnak – amely külön étkezést jelent – vércukorszint emelkedés lehet a vége.
A cukorbeteg terápia lényege a személyre szabott étkezés és mozgás terápia, amelyet szükség esetén gyógyszeres vagy inzulinterápiával kell kiegészíteni, erről még egy pohár sör elfogyasztása esetén sem feledkezzünk meg.
Foglaljon időpontot dietetikushoz:
Téma szakértői
Orvos válaszol
Azt olvastam, hogy paradicsomot nem ehetek cukorbeteg kismamaként, pedig nagyon szeretem. Tényleg el kell hagyjam a paradicsomot, amíg meg nem szülök?
Válaszukat előre is köszönöm,
Janka
Azt javaslom, nyugodtan fogyasszon paradicsomot a várandósság ideje alatt is. Fogyasztása cukorbeteg diétában is megengedett, de mint minden téren, a mértékletességre figyeljen oda: 1 nagyobb darab paradicsomnál vagy 1 maréknyi koktélparadicsomnál egyszerre ne fogyasszon többet.
Mindig megfelelően érett, ép példányt válasszon, illetve fogyasztás előtt alaposan tisztítsa meg.
A paradicsom kiváló C-, A-, B-, E-vitamin forrás, valamint kálium- és magnéziumtartalma sem elhanyagolható. Nagy mennyiségben található meg benne egy ún. likopin nevű színanyag, mely pl. a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszhat. Rosttartalma a megfelelő emésztéshez járulhat hozzá.
Üdvözlettel,
Szarka Dorottya dietetikus