
Milyen és mennyi sört ihatnak a cukorbetegek?
Mindenkinek jól esik egy pohár, azonban cukorbetegként nem szabad elfeledkezni az alkohol vércukorszint-emelő képességéről. Utánajártunk, milyen sört és mennyit ihatnak a cukorbetegek? Szabó Lucia, dietetikus volt segítségünkre.
Nem tiltani szeretnénk! Természetesen a cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk az alkoholokról, nem mindegy azonban, mit isznak és milyen gyakran.
Sör és cukorbetegség
A barna sör jobban emeli a vércukorszintet, mint a világos, amely mérsékeltebb vércukor-emelkedést eredményez, ezért inkább a hagyományosból válasszon.
Divatos manapság az ízesített sörök fogyasztása. Van például citromos, meggyes, málnás sör, alkoholmentes kivitelben is. Kecsegtetően hangzik, így nyáron főként a citrusfélékkel ízesített sör, azonban aligha találunk cukormentes változatot a boltok polcain. Cukorbetegeknek az ízesített sörök nem javasoltak! Azonban ha házilag ízesítjük félbevágott gyümölcsökkel, pl. citrommal, nem kell a felesleges cukorfogyasztástól tartanunk – tanácsolja Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa.
Figyeljen arra is, hogy az alkohol befolyásolhatja a szedett gyógyszereknek és az inzulinnak a hatását, illetve megváltozhat a közérzete, túlzott mennyiségben hányingert, szédülést okozhat, ha alkoholt iszik.
Miért éppen sört?
Például azért, mert egyes források szerint a komlóban lévő jótékony hatású oxidációs anyagok (flavonoidok) kedvezően befolyásolhatják a vérzsírszinteket, segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Mindez természetesen mértékletes sörivás mellett értendő.
Más italokhoz mérten a sörnek viszonylag alacsony az alkoholtartalma. További jó tulajdonsága, hogy élesztőtartalmánál fogva számos B-vitamin megtalálható benne, amelyek hozzájárulhatnak az idegrendszer optimális működéséhez. A sör jócskán tartalmaz káliumot, nátriumban azonban szegény – ezek a tulajdonságai segíthetnek a vérnyomás és a vízháztartás szabályozásában. A rendszeres, de mértékletes sörfogyasztás a vesekőképződés megelőzésében is segíthet – tette hozzá a dietetikus.
Hol a határ?
Sörfogyasztásnál mindig bele kell számolni a szénhidrát-tartalmat a napi keretbe, valamint érdemes figyelembe venni az energiatartalmat is (típustól függően 1-4 gramm szénhidrát, 5-40 kcal energia). A barna sör esetében akár 7-8 gramm cukor is lehet 1 dl sörben.
Ezek alapján a legjobb, ha nőknél 1, míg férfiaknál 2 egység alkoholnál meghúzzák a határt, ami 1-2 decilitert jelent. Sörnél tehát elegendő kikérni a pincértől egy pikoló sört. Arra is figyeljen, hogy naponta csak egyszer igyon alkoholt.
Nassolás a sörhöz?
A sör vércukorszint növelő szénhidrátokat tartalmaz, ezért fontos, hogy egyen közben valamit. Rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült nassolnivalót ajánlok, például teljes kiőrlésű kekszet vagy ropit – mondja Szabó Lucia dietetikus. Szóba jöhet még 1-2 szelet sajt vagy 1 marék sózatlan mogyoró, illetve dió is. Az alkohol meghozza az étvágyat, tehát figyeljen arra is, mennyit eszik, hiszen a túlzott nassolásnak – amely külön étkezést jelent – vércukorszint emelkedés lehet a vége.
A cukorbeteg terápia lényege a személyre szabott étkezés és mozgás terápia, amelyet szükség esetén gyógyszeres vagy inzulinterápiával kell kiegészíteni, erről még egy pohár sör elfogyasztása esetén sem feledkezzünk meg.
Foglaljon időpontot dietetikushoz:
Téma szakértője
-
Szarka Dorottya
-
Szakterületek:
- dietetikus
Orvos válaszol
Eddig hétvégente elfogyasztottam egy-két pohár sört, de úgy látom a közérzetem nem a legjobb a következő napon. Bármég vércukor szintet nem néztem, de érdekelne, hogy a sör fogyasztás megemeli-e jelentősen a vércukorszintemet?
Köszönettel: T. Róbert
A mértékletes (2 deciliternyi) sörfogyasztás emeli a vércukorszintet, továbbá a gabona (melyből a sör készül) szénhidrát-tartalmával is számolni kell. 4-5 dl sör szénhidrát-tartalma kb. fél zsemle szénhidrát-tartalmával egyezik meg.
Azonban azt tudni kell, hogy legyen szó bármilyen szeszes italról, maga az alkohol gátolja a májban a cukor felszabadulását. Ebből következik, hogy a túlzott mértékű, mindennapos alkoholfogyasztás alacsony vércukorszintet, rosszullétet eredményezhet.
Továbbá az alkohol vízhajtó hatású, tehát nő a kiszáradás veszélye, mely szintúgy okozhat rossz közérzetet.
Az alkoholfogyasztásnál három fontos szabályt érdemes betartani:
Mértékkel igyon: ez 2-3 dl sört, 1-2 dl száraz, jó minőségű vörösbort jelent!
Az alkoholfogyasztás étkezéshez kötötten történjen, tehát étkezés előtt vagy után, esetleg pár darab kis pogácsa, kevés sós sütemény kíséretében iszogasson!
Figyeljen a megfelelő folyadékfogyasztásra, -pótlásra, főként sörivás után!
Üdvözlettel,
Szarka Dorottya dietetikus