Szénhidrát-kisokos! A számolós és a nem számolós alapanyagokról mindent!
Számolni kell-e a tévézéshez elnassolt pisztácia szénhidrátmennyiséget cukorbeteg-, és IR-diétában? Fel kell-e jegyeznünk, hogy mennyi szénhidrát volt a salátánkban, ha paradicsommal, uborkával és túróval pakoltuk tele? És mi a helyzet a húsokkal? Szkladányi-Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa segít eligazodni a szénhidrátok útvesztőjében!
A rost is számít, nem csak a szénhidrát
A gabonafélék szénhidráttartalmát mindenesetben bele kell számítani a napi szénhidrátkeretbe. Idetartoznak a lisztek, pékáruk, gabona magvak, és az azokból készített müzlik, pelyhek. „Fontos, hogy minden alapanyagot szárazon kell kimérni. Vagyis tészta, vagy rizses étel esetében, még főzés előtt, szárazon kell lemérni az elfogyasztandó adagot, és annak kell kiszámolni a szénhidráttartalmát. Ugyanez igaz a reformköretekre is!” – hangsúlyozza ki Szkladányi-Szabó Lucia, dietetikus. Minél rostosabb alapanyagot választunk, annál kedvezőbben illeszkedik a cukorbeteg-, és az inzulinrezisztencia étrendben. Vagyis bár a barna rizs is számolós, mivel a rost tartalma magasabb, mint a fehér rizsé, így annak a fogyasztása javasolt. A durumtészta is kedvezőbb, mint a 4-8 tojásos, fehérlisztből készült száraztészták. Ami például nem számolós az az útifűmaghéj, a chiamag, a konjac liszt, a bambuszrost liszt.
Mit nézz meg a csomagoláson?
Fehérjék, húsfélék nagy része nem számolós, ugyanakkor oda kell figyelni a húskészítményekre! „A felvágottak, párizsik csomagolásának hátoldalát érdemes elolvasni, mert keményítőt, cukrot tartalmazhat, ami máris növeli a szénhidráttartalmát. Húsoknál a belsőségek, kimondottan a máj szénhidráttartalmát kell beleszámolni a napi keretbe” – folytatja a Cukorbetegközpont dietetikusa, aki szót ejt a zsiradékokról is. „A zsiradékokat (kókuszolaj, lenmagolaj, olivaolaj, vaj…) nem kell számolni, mivel főleg zsír, vagy olaj komponensből állnak. A tojással is hasonló a helyzet, ennek sem számoljuk a szénhidráttartalmát, ahogyan cukrozatlan, holland kakaóport sem kell számolni.”
Trükkös a túró
A tejtermékeket két csoportra osztjuk. Számolós a tej, a joghurt és a kefír. Ugyanakkor a vaj, a tejszín nem az. De mi a helyzet a túróval és a tejföllel? Ezzel a két élelmiszerrel kicsit bizony trükközni kell. A túró szénhidráttartalmát akkor kell számolni, ha egy étkezés alkalmával 100 gramm mennyiségnél többet fogyasztunk.
Olajos magvak esetében is két csoportról beszélhetünk. Nem számolós a pisztácia, a mandula. Ami ezeknek az előnye, az egyben a hátránya is, hiszen nagyrészt zsírokat, olajokat tartalmaznak, így bár a szénhidráttartalmát nem kell számolni, a diétában mérsékelten érdemes fogyasztani. A számolós csoportot erősíti a kesudió, a gesztenye, a mák és földimogyoró!
Minden zöldség más!
Zöldségeknél egyáltalán nem kell számolni a fejes salátát, és egyéb salátaféléket.
Ha egy zöldségben 100 gramm mennyiségnél a szénhidráttartalom nem éri el az 5 grammot, akkor nem kell számolni. Ugyanakkor, ha egy étkezés alkalmával 200 grammnál többet fogyasztunk ezekből, akkor bizony már számolunk!
A magas keményítő tartalmú (vagyis az 5 grammnál több szénhidrátot tartalmazó) zöldségeket azonban mindig számolni kell. Ilyen például a burgonya, a sütőtök és a hüvelyesek. A gyümölcsök közül pedig mindegyik számolós!
Csatlakozz a Cukorbetegséggel - teljes életet Facebook csoporthoz, ha szeretnél megismerkedni sorstársaiddal és további tartalmakat, recepteket olvasni.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Téma szakértői
Orvos válaszol
48éves ff vagyok,kb 86kg.5 gyermek apukája.Nagyon meg vagyok ijedve,mert jo ideje mérem otthon a cukrom,és néha ijesztő értékeket látok.Az éhgy álltalában 4,2-6.3 ig szokott alakulni de inkabb 6 alatt,,az étkezés után 2 oras érték pedig nagyon változó! Van hogy egy bableves utan 120percel 6.9mmol...van hogy 3szelet rozs kenyer,kis vaj,3 szelet csirke sonka,utan az eddig leg magasabb 10.1 volt!
Tegnap 12.11 én pl 3 szelet rozskenyer,100gr tonhalkrém,full mentes,1deci tej...es 120 perc mulva 8.3mmol..még 3 ora mulva is 7.3 volt! Szoval úgy látszik megy lefele,de lassabban mint kéne..
A tegnapi evés elött pl 4.6 volt éhgy...eves után 120 percel volt 8.3..és alltalaban az a jellemzö hogy alacsonyabb éhgy érték után,evés......120 perc várakozás...magasabb érték jön ki!
De! Előfordult és legtöbbször igy van,hogy ha kevesebbet eszem,nem megy fel 6.5 fölé! Kiugro 7 feletti érték összesen 3x volt..a keves étel bevitel jobb eredményt hoz,ha véletlen kicsit többet eszem akkor felszalad,és nagyon lassan megy le! Milyen segitséget kaphatok? És mekkora leheta baj?
Köszönöm..
A szénhidrát anyagcserét amennyiben felmerül ennek zavara vércukor terhelés során lehet megállapítani. A mért értékei alapján ezt nem szabad kimondani. Javaslatom vércukor terhelés és inzulin szint elvégzése és ennek eredménye alapján lehet csak véleményt alkotni.
Üdvözlettel:
dr Porochanevcz Marietta
diabetológs, belgyógyász