Szoptatás cukorbetegen- ezekre ügyeljen

Szoptatás cukorbetegen- ezekre ügyeljen

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2020.01.15 14:45

A kizárólagos anyatejes táplálás a WHO jelenlegi ajánlása szerint a baba 6 hónapos ajánlott, hiszen nem csak az anya-gyermek kapcsolatot erősíti, hanem a gyermek és a szülő egészségéhez is hozzájárul. Mivel maga a szoptatás jelentős energiát von el az anyától, így felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha a kismama cukorbetegséggel küzd? Kell változtatni az addigi terápián? A kérést dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolta meg.

Szoptathat-e a cukorbeteg kismama?

A jelenlegi ajánlások szerint a baba 6 hónapos koráig a kizárólagos anyatejes táplálás a legmegfelelőbb (anyatej hiányában tápszer). A szoptatás mind az anyára, mind a gyermekre nézve számtalan előnyös hatással rendelkezik: az anyánál pl.  csökkenti több daganattípus kialakulásának esélyét, segíti a baba immunrendszerének erősödését, valamint hozzájárul a későbbi elhízás, cukorbetegség elkerüléséhez. Szerencsére csupán kevés olyan állapot van, melyek esetén nem lehet szoptatni (ez esetekben sem mindig maga az állapot, hanem az arra szedett gyógyszerek miatt). A cukorbetegséggel küzdők így jogosan kérdezhetik, hogy számukra is megengedett-e a szoptatás?

Jó hír, hogy ennek semmi akadálya, viszont be kell tartani néhány fontos szabályt!

Figyelem! Hipoglikémia veszély!

szoptatás cukorbetegenA szoptatás a cukorbetegekre azért rejt némi veszélyt, mivel megnöveli a hipoglikémia esélyét, ráadásul a táplálkozáson is kell némileg változtatni. Szoptatás hatására ugyanis csökken a vércukorszint, mivel a tevékenység igen energiaigényes. Éppen ezért az inzulin adagjának módosítására van ekkor szükség, hogy el lehessen kerülni az alacsony glükózszintet.

A kismama általában a szokásoshoz képest napi 4-500 Kcal-val nagyobb energia felvételt igényel, ez a szénhidrátbevitel tekintetében is 30-50 gramm többle­tet jelent. Természetesen ezt a mennyiséget napi öt-hat alkalomra kell elosztani, azaz étkezésenként 5-10g-al több szénhidrátot érdemes fogyasztani a hipoglikémia elkerüléséhez- mondja a diabetológus.

Hogy kinek mennyivel több szénhidrátot és kalóriát kell fogyasztania, azt dietetikus minden esetben személyre szabottan javasolja, hiszen befolyásolja a beteg aktuális állapota, addigi táplálkozása, hipoglikémiára való hajlama, 1-es vagy 2–es típusú cukorbeteg, milyen intenzíven szoptat, milyen kezelésben részesül stb.

A fokozott fizikai igénybevétel szintén elősegíti a hipoglikémiás állapot fellépését, hiszen a baba körüli teendők gyakran komoly fizikai kihívást is jelentenek, így ez szintén hatással van a vércukor szintre- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Teendők szoptatáskor, cukorbetegeknek

  • cukorbetegséggel való szoptatásEgyeztessen az inzulinadagról diabetológusával
  • Egyeztessen diétájáról dietetikusával
  • Mérjen gyakrabban vércukor szintet
  • Mindig legyen önnél gyorsan felszívódó szénhidrát hipoglikémiai esetére
  • Igazítsa inzulin dózisát és étrendjét is ahhoz, ha már kevesebbet vagy már nem szopat

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Dr.nő/úr!
2. típusú cukorbeteg vagyok,napi 1000 mg-os Merckformint szedek,6.8-7.2 között van HbgA1c értékem gyakorlatilag tünetmentes vagyok. A kérdésem hogy lehet az,hogy ugyanazon tipusú és mennyiségű étel elfogyasztása után 1.5 órával egyszer 7.8 máskor pedig 9.4 lett a cukrom?
Köszönettel: Péter

Kedves Péter !

Az étkezés utáni vércukor értéket befolyásolja a mérés előtti időszak - mozgás mennyisége is és, hogy a nap folyamán milyenek voltak a vércukor értékei.
Az ételben levő lassú és gyors felszívódású szénhidrátok is befolyásolhatják az értékeket.

Üdvözlettel:

Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász- diabetológus
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kapcsolódó videók

Hírek

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

A Covid-19 hosszútávú egészségügyi szövődményei a fiatalok körében is igen jelentősek. Egy nagyszabású retrospektív kohorszvizsgálat eredményei most arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett fiatalok körében megnövekedett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa foglalta össze a jelenség hátterében álló okokat.

További részletek
Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések jól ismert rizikófaktora. Mivel a 2-es típusú cukorbetegséget gyakran kísérik a vérzsírszint kóros értékei, a diabéteszes betegek életkilátásait egyszerre több súlyos rizikótényező is fenyegeti. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, zsíranyagcsere-zavarok specialistája a koleszterinszint csökkentésének jelentőségére hívja fel a diabéteszesek figyelmét.

További részletek
Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség széles tömegeket érintő népegészségügyi probléma, melynek kezeléséhez a korszerű gyógyszeres és életmódterápiát hívjuk segítségül. De vajon visszafordíthat-e ez az állapot, és van-e remény a teljes gyógyulásra? – többek között erről kérdeztük dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakorvosát.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK