
-
Szarka Dorottya
-
Szakterületek:
- dietetikus
-
Specialitások:
-
inzulinrezisztencia
-
2-es típusú cukorbetegség
-
terhességi cukorbetegség
-
prediabétesz
Rendelés típusa:
- Személyes, rendelői vizit: kedd
- Távkonzultáció (telefon, skype): csütörtök
- kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
-
-
Rendelési helyszín:
- Mammut 2 Cim: 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet Telefonszám: +36704093141
Online bejelentkezés az myHealzz rendszerével történik, ami regisztrációhoz kötött!
Fontos számomra, hogy hiteles, tudományos bizonyítékokra alapozott információt közöljek, emellett igyekszem holisztikusan gondolkodni és edukálni, hiszen a táplálkozás több, mint egy alapvető szükséglet kielégítése. Szeretek a hozzám fordulókkal együtt, közösen dolgozni, és az egyéni lehetőségeket, kívánságokat figyelembe véve hosszú távon is fenntartható, szélsőségektől mentes, egészséget támogató életmódot kialakítani. Komplex probléma esetén fontos a különféle étrendi ajánlások összehangolása, azok összhangban tartása.
Nem hiszek a gyors változ(tat)ásokban, de hiszek a következetes, egyénre szabott táplálkozásterápiában, és a lelki egyensúly, általános jól-lét kiemelt szerepében az életmódterápia során. Örömmel segítek az életmódváltóknak, az emésztési, hormonális, anyagcsere-problémákkal küzdőknek, a gyermekvállalás előtt állóknak, továbbá akik teljesítményüket, testkompozíciójukat javítanák hobbisportolóként.
Tanulmányok
- 2009-2014 - Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar ápolás és betegellátás szak, dietetikus szakirány
Szakmai tapasztalat
- 2015. június - 2017. június - Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet | klinikai dietetikus
- 2015. június - 2017. június - Hatvani Egészségfejlesztési Iroda | dietetikus
- 2016. március - 2018. november - Panhellen Magyarország Kft. | dietetikus, sporttáplálkozási szakértő
- 2017. július - 2017. december - Zuglói Egyesített Bölcsődék | élelmezésvezető-dietetikus
Kapcsolódó cikkeink
A nyári hónapokban igen sokan tartanak és mennek el kerti partikra, ahol a bogrács és a grill mellett különböző alkoholok is előkerülnek. Viszont felvetődhet a kérdés, hogy vajon koccinthatnak-e velük a cukorbetegek, vagy inkább mást töltsenek a poharukba? A kérdést Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa válaszolja meg.
Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!
Orvos válaszol
Eddig hétvégente elfogyasztottam egy-két pohár sört, de úgy látom a közérzetem nem a legjobb a következő napon. Bármég vércukor szintet nem néztem, de érdekelne, hogy a sör fogyasztás megemeli-e jelentősen a vércukorszintemet?
Köszönettel: T. Róbert
A mértékletes (2 deciliternyi) sörfogyasztás emeli a vércukorszintet, továbbá a gabona (melyből a sör készül) szénhidrát-tartalmával is számolni kell. 4-5 dl sör szénhidrát-tartalma kb. fél zsemle szénhidrát-tartalmával egyezik meg.
Azonban azt tudni kell, hogy legyen szó bármilyen szeszes italról, maga az alkohol gátolja a májban a cukor felszabadulását. Ebből következik, hogy a túlzott mértékű, mindennapos alkoholfogyasztás alacsony vércukorszintet, rosszullétet eredményezhet.
Továbbá az alkohol vízhajtó hatású, tehát nő a kiszáradás veszélye, mely szintúgy okozhat rossz közérzetet.
Az alkoholfogyasztásnál három fontos szabályt érdemes betartani:
Mértékkel igyon: ez 2-3 dl sört, 1-2 dl száraz, jó minőségű vörösbort jelent!
Az alkoholfogyasztás étkezéshez kötötten történjen, tehát étkezés előtt vagy után, esetleg pár darab kis pogácsa, kevés sós sütemény kíséretében iszogasson!
Figyeljen a megfelelő folyadékfogyasztásra, -pótlásra, főként sörivás után!
Üdvözlettel,
Szarka Dorottya dietetikus