Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Dr.nő/úr!
2. típusú cukorbeteg vagyok,napi 1000 mg-os Merckformint szedek,6.8-7.2 között van HbgA1c értékem gyakorlatilag tünetmentes vagyok. A kérdésem hogy lehet az,hogy ugyanazon tipusú és mennyiségű étel elfogyasztása után 1.5 órával egyszer 7.8 máskor pedig 9.4 lett a cukrom?
Köszönettel: Péter
Kedves Péter !

Az étkezés utáni vércukor értéket befolyásolja a mérés előtti időszak - mozgás mennyisége is és, hogy a nap folyamán milyenek voltak a vércukor értékei.
Az ételben levő lassú és gyors felszívódású szénhidrátok is befolyásolhatják az értékeket.

Üdvözlettel:

Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász- diabetológus
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Hírek

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

A Covid-19 hosszútávú egészségügyi szövődményei a fiatalok körében is igen jelentősek. Egy nagyszabású retrospektív kohorszvizsgálat eredményei most arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett fiatalok körében megnövekedett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa foglalta össze a jelenség hátterében álló okokat.

További részletek
Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések jól ismert rizikófaktora. Mivel a 2-es típusú cukorbetegséget gyakran kísérik a vérzsírszint kóros értékei, a diabéteszes betegek életkilátásait egyszerre több súlyos rizikótényező is fenyegeti. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, zsíranyagcsere-zavarok specialistája a koleszterinszint csökkentésének jelentőségére hívja fel a diabéteszesek figyelmét.

További részletek
Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség széles tömegeket érintő népegészségügyi probléma, melynek kezeléséhez a korszerű gyógyszeres és életmódterápiát hívjuk segítségül. De vajon visszafordíthat-e ez az állapot, és van-e remény a teljes gyógyulásra? – többek között erről kérdeztük dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakorvosát.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK