Orvosi méz használata sebkezelés esetén
A méz számos jótékony hatásáról már az ókorban is tudtak. A sebkezelés esetén a hagyományos mézzel szemben az orvosi mézet külön erre a célra termesztik Újzélandon, mert az itteni méz magas metilglioxál tartalma miatt hatékony védelmet biztosít a baktériumok ellen.
Minden méz rendelkezik ozmotikus képességgel, alacsony a pH-juk és kb. 70 %-os cukortartalmuk miatt. Minden egyes mézfajták különböznek egymástól, és ez az olyan növénytől eredeztethető tényezőknek tulajdonítható, mint ásványok, vitaminok, enzimek, szerves savak, fitokemikáliák és egyéb növényi eredetű anyagok.
Milyen tulajdonságai teszik hatékonnyá a sebek és égési sérülések kezelésében az orvosi mézet?
Különböző vegyületei és fizikai tulajdonságai egymást felerősítve pusztítják el a baktériumokat és segítik a sebgyógyulást. Így nem emelhetjük ki külön az méz egyetlen aktív összetevőjét sem. Az általunk használt orvosi méznek összesen 5 hatásmechanizmusa van:
- sebtisztítás
- immunrendszer stimulálása
- kellemetlen szag megszüntetése
- gyulladáscsökkentő hatás
- antibakteriális hatás
Milyen esetekben használható az orvosi méz?
- Artériás eredetű lábszárfekély
- Diabéteszes lábszárfekély
- Különféle eredetű lábszárfekélyek
- Onkológiai sebek
- Felfekvések (I-IV. fokú)
- Traumás és műtéti eredetű sebek
- Vénás eredetű lábszárfekély
- Első- és másodfokú égési sérülések
Újzélandi, manuka méz (orvosi méz) különlegessége
A Leptospermum mézet magas metilglioxál tartalma miatt választották, mely hatékony védelmet biztosít a baktériumok ellen. Randomizált, kontrollcsoportos vizsgálatok tanúsága szerint ez az egyetlen mézfajta, mely elősegíti a sebgyógyulást. A vizsgálatok során a Manuka mézről még az is bebizonyosodott, hogy az ún. “kórházi szuperbaktérium” vagy “húsevő baktérium” (MRSA) ellen is hatásos. Míg más mézfajták is rendelkeznek bizonyos mértékű (hidrogén-peroxidnak köszönhető) antibakteriális hatással mikor a kaptárból kiveszik őket, ez a hatás nem tartós.
A Manuka azonban más: ez a méz egy további, nem peroxid tevékenységen alapuló (NPA) antibakteriális tényezővel is rendelkezik, illetve szinergisztikus hatása stabil, nem változik fény vagy mérsékelt hő hatásra.
Minden méz rendelkezik ozmotikus képességgel, alacsony a pH-juk és kb. 70 %-ban cukrot és 20 %-ban vizet tartalmaznak. A fennmaradó 10 % az, amiben az egyes mézfajták különböznek egymástól, és ez az olyan növénytől eredeztethető tényezőknek tulajdonítható, mint ásványok, vitaminok, enzimek, szerves savak, fitokemikáliák és egyéb növényi eredetű anyagok. Ezek a jellemzők növényenként eltérőek. A metilglioxál (ld. lent) tartalom különösen nagy mértékben változik, és minden fajta közül a Leptospermum esetében a legmagasabb.
Tudósok kimutatták, hogy a metilglioxál (MGO) az egyik fő összetevője, mely az aktív antibakteriális hatással összefüggésbe hozható. Az orvosi mézben található MGO szint kb. 400-500mg/kg, míg más (orvosi) mézek esetében ugyanez a szám akár 18 mg/kg is lehet.
Fontos tudnivalók az orvosi mézről
-
Cukorbetegek is biztonsággal használhatják az orvosi mézet, hiszen bizonyítottan nincs hatással a vércukorszintre és így teljesen biztonságos cukorbetegek kezelése során is. Ugyanakkor javasoljuk, hogy ha cukorbeteg mindig gondosan kövesse figyelemmel vércukorszintjét.
-
Kompressziós és terheléscsökkentő eszközök alatt is használható a mézes kötszer.