Almás-diós házi granola

Almás-diós házi granola

Szkladányi - Szabó Lucia Módosítva: 2024.01.12 13:33

Szuper választás kisétkezésre vagy akár reggelire, ha a zabkása mellett kipróbálnál valami izgalmasabbat, mivel magas rosttartalommal rendelkezik és nem tartalmaz hozzáadott cukrot a cukorbeteg étrendbe és az IR-diétába is könnyen beilleszthető.

Online Bejelentkezés

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

Hozzávalók (10 adaghoz)

  • 250 g gluténmentes, nagyszemű zabpehely
  • 80 g cukrozatlan almapüré (házilag is elkészíthető: kevés vízzel párolj meg egy almát, botmixerrel pürésítsd)
  • 10 g étolaj/kókuszolaj
  • 50 g eritrit (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb, ki mennyire szereti édesen)
  • 100 g dió
  • 2 tk. fahéj
  • vanília kivonat
  • csipet só

Elkészítés

  1. Mérd ki az almapürét, édesítsd eritrittel, ízesítsd a fahéjjal, sóval, vaníliával, majd keverd alaposan össze.
  2. Add hozzá az olvasztott kókuszolajat vagy növényi olajat és keverd el. Öntsd az illatos masszához a zabpelyhet és forgasd össze. 
  3. Sütőpapírral bélelt tepsin terítsd szét a granolát és 160°C-on légkeveréses sütőben körülbelül 30 percig süsd. 10 percenként keverj rajta, hogy a nagyobb gubancok szétváljanak, és minden sarka aranybarnára, ropogósra süljön.
  4. Az utolsó 10 percben add hozzá a durvára tört diót is. Ha kész, vedd ki a sütőből, hagyd teljesen kihűlni, majd befőttes üvegben tárold. Ízlés szerint lehet variálni akár fűszerekkel, kókuszreszelékkel, magvakkal, cukormentes csokoládéval.

+1 TIPP: Fogyaszd reggelire vagy kisétkezésekre egy kevés görög joghurttal vagy skyrrel és egy kis marék piros bogyós gyümölccsel.

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagra (30 g):

  • Energia: 172 kcal
  • Zsír: 9,2 g
  • Szénhidrát: 16,3 g
  • Fehérje: 6,4 g
  • Rost: 4,1 g

Jó étvágyat kívánunk! 

Téma szakértői

Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

A Covid-19 hosszútávú egészségügyi szövődményei a fiatalok körében is igen jelentősek. Egy nagyszabású retrospektív kohorszvizsgálat eredményei most arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett fiatalok körében megnövekedett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa foglalta össze a jelenség hátterében álló okokat.

További részletek
Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések jól ismert rizikófaktora. Mivel a 2-es típusú cukorbetegséget gyakran kísérik a vérzsírszint kóros értékei, a diabéteszes betegek életkilátásait egyszerre több súlyos rizikótényező is fenyegeti. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, zsíranyagcsere-zavarok specialistája a koleszterinszint csökkentésének jelentőségére hívja fel a diabéteszesek figyelmét.

További részletek
Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség széles tömegeket érintő népegészségügyi probléma, melynek kezeléséhez a korszerű gyógyszeres és életmódterápiát hívjuk segítségül. De vajon visszafordíthat-e ez az állapot, és van-e remény a teljes gyógyulásra? – többek között erről kérdeztük dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakorvosát.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK