Almás galette

Almás galette

Vajdovich Dorottya Módosítva: 2023.11.09 08:03

Ez az őszi almás galette recept jól megállja a helyét a cukorbeteg- és az IR diétában is, ugyanis nem tartalmaz hozzáadott cukrot, magas rosttartalma révén pedig egyenletesebbé teszi a szénhidrátok felszívódását, ezáltal a vércukor- és inzulinszint is egyenletesebbé válik.

Online Bejelentkezés

Vajdovich Dorottya

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Hozzávalók (8 adag)

Tésztához:

  • 100 g zabpehelyliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • fél tk. sütőpor
  • 20 g eritrit (porítva)
  • fél db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 125 g hideg vaj
  • 5-6 ek. hideg víz
  • 1 nagy csipet őrölt fahéj

Almás részhez:

  • 2 nagyobb vagy 3 kisebb db alma
  • 1-2 csipet őrölt fahéj
  • 3-4 ek. almapüré (főtt alma + kevés citromlé leturmixolva)
  • pár csepp citromlé
  • fél db enyhén felvert tojás
  • porított eritrit, fahéj

Elkészítés

  1. A sütőt 170 °C-ra melegítsd elő.
  2. Készítsd el az almapürét: 2 db almát hámozz meg, darabolj fel, majd 2-3 ek. vízzel és 1 ek. frissen facsart citromlével, kevés fahéjjal (ízlés szerint) kis lábasban főzd meg. Amikor kellően megpuhult az alma, vedd le a tűzről, majd késes aprítóban/ botmixerrel pürésítsd. Ha úgy érzed, hogy nagyon leragadna, adhatsz hozzá még egy kis vizet. 
  3. Állítsd össze a tésztát: A liszteket mérd ki, majd add hozzá a sütőport, sót, eritritet és morzsold össze a hideg vajjal. Add hozzá a reszelt citromhéjat is és annyi vizet adj a tésztához, amennyit éppen felvesz, hogy jól gyúrhatóvá váljon. 
  4. Kilisztezett gyúródeszkán nyújtsd kör alakúra.
  5. Tedd a tésztát óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire. 
  6. Az almákat vágd vékony szeletekre (héjastul).
  7. A tészta széleitől kb. 4 cm-re egyengesd el az almapürét, majd helyezd rá tetszés szerint a vékony szeletekre vágott almát. Locsold meg citromlével, esetleg tegyél rá díszítésképpen diót.
  8. A galette széleit hajtsd az almás töltelékre és a tojással kenegesd le, hogy szép fényes legyen.
  9. Tedd a tepsit az előmelegített sütőbe és süsd a galettet kb. 15-20 perc alatt aranybarnára.
  10. Amikor elkészült, hagyd egy kicsit kihűlni, majd utána fogyasztható. A mértékletességre ennél a receptnél is fontos figyelni!

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban

  • Energia: 225 kcal
  • Zsír: 14,3 g
  • Szénhidrát: 19,5 g
  • Fehérje: 3,6 g
  • Rost: 4,3 g

Jó étvágyat kívánunk! 

Téma szakértője

  • Vajdovich Dorottya

  • Szakterületek:
    • dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
  • Specialitások:
    • inzulinrezisztencia (IR)
    • prediabétesz
    • 2-es típusú cukorbetegség
    • terhességi cukorbetegség

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype, telefon)
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Terhességi cukorbetegség? A CGM hasznos kiegészítése lehet a vércukormérésnek

Terhességi cukorbetegség? A CGM hasznos kiegészítése lehet a vércukormérésnek

A tévhitekkel ellentétben a terhességi cukorbetegség nem csak a már korábban is elhízással élő kismamáknál alakulhat ki, hiszen számos más rizikófaktor ismert ebből a szempontból. A kezelés azonban minden esetben elengedhetetlen és elsősorban életmódbeli, másodsorban inzulinos megoldást igényel. Mindkét kezelési formánál erős támpontot jelenthet a szöveti cukormonitorozás a vércukorértékek szoros követéséhez, amely egy nagyszerű kiegészítés lehet az ujjbegyes mérésekhez. Erről a lehetőségről beszélt dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukormonitorozás specialista.

További részletek
Így lehet visszafordítani az inzulinrezisztenciát

Így lehet visszafordítani az inzulinrezisztenciát

Az inzulinrezisztencia napjaink egyik legjelentősebb egészségügyi kihívása, amely nemcsak önálló problémát jelent, hanem nagymértékben növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a zsírmáj, valamint a neurodegeneratív kórképek – például az Alzheimer-kór – és az elhízással összefüggő daganatok kialakulásának esélyét. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont diabetológus szakorvosa hangsúlyozza, hogy megfelelő szakmai támogatással és kitartással az állapot kedvezően befolyásolható, sőt akár vissza is fordítható.

További részletek
 A diabetes mellitus korszerű terápiája

A diabetes mellitus korszerű terápiája

Január végén rendkívül magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és a Cukorbetegközpont eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban. Az alábbiakban az előadások összefoglalója olvasható.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK