Brokkolis cukkinifasírt
Ez a zöldségfasírt igen gazdag vízben oldódó és vízben nem oldódó rostokban egyaránt, ezáltal nem csak az emésztést segítik, de egyenletessé teszik a szénhidrátok felszívódását, így a vércukorszint is egyenletes lesz, mérsékelik a koleszterin felszívódását és táplálják a bélmikrobiomot is. Emellett az olívaolaj révén telítettlen zsírokat is tartalmaz, ami a szív- és érrendszer egészségét szorgalmazza.
Hozzávalók (kb.40 db fasírthoz)
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 ek. olíva olaj
- 500 g cukkini
- csipet só, őrölt bors
- 150 g főtt brokkoli
- 100 g trappista sajt
- 1 db tojás
- 70 g zabpehelyliszt
- 60 g zabpehely
- 1 csipet só, őrölt feketebors
- 1 nagy csipet provance-i fűszerkeverék
- 1 csokor friss, aprított petrezselyemzöld
Elkészítés
- A brokkolit szedd rózsáira, majd enyhén sós vízben főzd meg, közben reszeld le a cukkinit és a sajtot és kockázd fel a lilahagymát
- Miután megfőtt, egy késes aprítóban krémesítsd a brokkolit a tojással együtt.
- Egy nagy tálba mérd ki a többi hozzávalót is, majd mindent keverj össze és hagyd állni kb. 15 percig.
- A sütőt 180 °C-ra melegítsd elő és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
- Amikor letelt a 15 perc, a masszából formázz kb. 4-5 cm átmérőjű fasírtkorongokat és helyezd a tepsire őket.
- Spriccelj rájuk egy kevés olívaolajat, majd tedd a tepsit az előmelegített sütőbe. kb. 15-20 perc alatt süsd aranybarnára a fasírtokat.
- Tálald salátával, friss zöldségekkel, esetleg joghurtos mártogatóssal. Jó étvágyat!
Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban (kb. 5 fasírt):
- Energia: 166,8 kcal
- Zsír: 8,5 g
- Szénhidrát: 14,5 g
- Fehérje: 7,9 g
- Rost: 3,0 g
Jó étvágyat kívánunk!
Téma szakértője
-
Vajdovich Dorottya
-
Szakterületek:
- dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
-
Specialitások:
- inzulinrezisztencia (IR)
- prediabétesz
- 2-es típusú cukorbetegség
- terhességi cukorbetegség
Rendelés típusa:
- személyes, rendelői vizit
- távkonzultáció (skype, telefon)
- kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)