Cukorbetegbarát mézeskalács
A karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke a mézeskalács, ám cukorbetegek, inzulinrezisztensek számára nem ajánlott a hagyományos cukros-mézes, fehér liszttel készült változat elfogyasztása. Szkladányi-Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa egy egészséges, cukorbetegbarát mézeskalács receptet osztott meg.
Hozzávalók (kb. 48 darabhoz)
- 150 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g finomliszt
- 70 g vaj
- 70 g eritrit
- mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
- fahéj és csipet só
- 2 kisebb tojás + 1 tojás a kenéshez
- 1 kk szódabikarbóna
- 1-2 ek hideg víz, ha szükséges
Elkészítés
A liszteket ki kell mérni egy tálba, majd hozzáadni a szódabikarbónát és egy csipet sót. Egy másik tálban a puha vajat keverd össze az eritrittel, fűszerekkel, majd üsd bele a tojásokat és keverd csomómentesre. A lisztes adag közepébe formálj egy kis krátert, majd abba öntsd bele a tojásos masszát. Kézzel ruganyos tésztát gyúrj belőle, ha nem elég lágy, 1-2 evőkanál hideg vizet tehetsz hozzá. A tésztát lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra kell kinyújtani, majd tetszőleges formákkal kiszúrni. A felvert tojással kend le a kiszúrt tésztaformákat, majd 180-200°C-on kb.5 perc alatt megsülnek a figurák.
Tápanyagtartalom (1 db mézeskalácsra vonatkozóan 48 db esetén):
- energia: 31 kcal
- fehérje: 1 g
- zsír: 1 g
- szénhidrát: 3 g