Farsangi fánk
Hamarosan itt a farsang!
Cukormentes - teljes kiőrlésű farsangi fánkkal egészségesen, de finoman ünnepelhet!
Hozzávalók (12 darabhoz)
- 210 g teljes kiőrlésű liszt
- 90 g fehér tönkölybúzaliszt
- 20 g élesztő
- 1,5-2 dcl cukormentes kókusztej
- 1 púpos ek. xilit
- 1 tk fruktóz
- 2 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 40 g puha margarin
Elkészítés
A kókusztejet meglangyosítjuk, és körülbelül a felében elkeverjük az 1 teáskanál fruktózt és felfuttatjuk az élesztőt.
Közben szitáljuk át a lisztet, hogy a tészta könnyű legyen. Mivel teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, a szitán fenn maradnak különböző rostok, azt is tegyük bele. A szitálás csak azért fontos, hogy fellazítsuk a lisztet. Majd dolgozzuk össze a lisztet és a felfuttatott élesztőt, letakarjuk konyharuhával, és kb. 15 perc alatt kelesztjük.
Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót is, a tojássárgáját, maradék tejben elkevert édesítőt, olvasztott margarint, pici sót, összedolgozzuk és egy lágy tésztát dagasztunk.
Szobahőmérsékleten kb. 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és lisztes tenyérrel eltapogatjuk.Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a fánkokat lisztezett deszkára tesszük, megkenjük olajjal és letakarjuk konyharuhával. Újabb kb. 30 perc alatt kétszeresére kelesztjük. Mindegyik fánk közepét benyomkodjuk, hogy egy mélyedés keletkezzen benne.
Egy lábasba olajat öntünk, és ha már elég meleg már, akkor a fánkok olajos felével lefelé az olajba tesszük. Lefedjük és kb. 2-4 percig így sütjük. Ha megsült ez az oldaluk, akkor szűrőkanállal megfordítjuk és már fedő nélkül aranybarnára sütjük.
Izlés szerint cukormentes lekvárral vagy porrá őrölt xilittel megszórhatjuk a tetejét.
Téma szakértője
-
Drégely Anikó
-
Szakterületek:
- sportdietetikus