Fitt zserbó
Drégely Anikó, a Cukorbetegközpont dietetikusa elhozza a közkedvelt karácsonyi sütemény, a ZSERBÓ, cukorbarát változatát, hogy az Ünnepek mindenki számára élvezetesen teljenek.
Hozzávalók
- 150 g finomliszt
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 g + 20g vaj
- 80 g eritrit
- 1 db tojás
- fél csomag sütőpor
- 0,5 dl tejföl
- 300 g cukormentes sárgabaracklekvár
- 150 g darált dió
- 80 g eritrit
- 100 g cukormentes étcsokoládé
Elkészítés
A liszteket összekeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk a vajjal és hozzáadjuk az édesítőt és a tojást, majd összedolgozzuk a tésztát. Hozzáadjuk a tejfölt, négy részre osztjuk és 20 percig pihentetjük.
Az első részből lisztezett deszkán téglalapot nyújtunk, melyet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítunk. Megkenjük a lekvár egyharmadával és megszórjuk az édesítővel kevert dió harmad részével. Így következik további 2 réteg még ugyanebben a sorrendben. A tetejét megszurkáljuk villával. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd megfordítjuk. A csokoládémázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és adunk hozzá egy kis vajat is. A mázat a kihűlt zserbóra öntjük és egy egyenletesen elsimítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni és csak akkor szeleteljük, ha a máz teljesen megszilárdult. -
A recept körülbelül egy közepes tepsi zserbót jelent.
1 kisebb szelet zserbó tápanyagtartalma:
1 adag energiatartalma: 108 kcal
Fehérje: 2 g
Zsír: 7 g
Szénhidrát: 9 g
Jó étvágyat kívánunk!
Téma szakértői
Orvos válaszol
Mivel több éve már, hogy babát szeretnénk, de eddig sikertelenül, ezért cukorterheléses vizsgálaton vettem részt, melynek eredménye az alábbi lett:
Glükóz 0. perc: 4,75 mmol/l
Glükóz 60. perc: 3,43 mmol/l
Glükóz 120.perc: 3,09 mmol/l
Inzulin profil 0. perc: 33,8 pmol/l
Inzulin profil 60. perc: 104,0 pmol/l
Inzulin profil 120. perc: 105,7 pmol/l
Ez az eredmény inzulinrezisztenciára utal? Amennyiben igen, úgy a vércukorszint csökkenés vagy a magas inzulinszint miatt mondható IR-nek?
Jó fél éve már, hogy étkezésemből elhagytam a cukrozott és fehér lisztes termékeket, de az eredményem ennek ellenére úgy tűnik még inkább romlott, mert az egy évvel ezelőtti 120 perces vércukorszintem (3,90 mmol/l) az akkor mért kiindulási értékhez képest (4,89 mmol/l) most jóval nagyobb mértékben csökkent. Mi lehet ennek az oka?
Endokrinológusom felszívódási zavarra gyanakodott, de a hasnyálmirigy funkció rendben van.
Nőgyógyászom Inofolic vagy Gynositol szedését javasolta, de valóban elég lenne ez az IR kezeléséhez?
Egyébként sovány testalkatú vagyok (pajzsmirigy alulműködésre és magas prolaktinszintre szedek gyógyszert), sokat eszek de mégsem tudok hízni, ugyanakkor hamar megéhezem még akkor is ha pl. teljeskiőrlésű kenyeret vagy zöldségeket, tojást, vagy egyéb lassú felszívódású dolgokat eszek. Reggelente különösképp érzem az édes étel hiányát, így legalább almát szoktam tenni a zabpehelybe.
Mit tanácsol, hogyan lehetne javítani az eredményemen, hogy ez ne gátolja a teherbeesést?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!!
Az értékei inzulin rezisztenciát mutatnak. Ennek kezelését szükségesnek látom, a diéta mellett gyógyszer adását is. Kérjük személyesen jelentkezzen diabetológusnál a teendők megbeszélése céljából.
Üdvözlettel:
Dr Porochnavecz Marietta
diabetológus belgyógyász