Francia bundás kenyér

Francia bundás kenyér

Szkladányi - Szabó Lucia Módosítva: 2023.04.16 10:08

Egy finom, gyorsan elkészíthető reggeli, ami cukor-, tej- és tojásmentes!

Hozzávalók (2 főre)

  • 4 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér
  • 3 dl növényi ital (én most kókusz italt használtam)
  • 2 ek lenmagliszt
  • 2 ek eritrit
  • vanília kivonat vagy fél vanília rúd kikapart magjai
  • fahéj ízlés szerint
  • 1 ek növényi olaj
  • 100 g fagyasztott erdei gyümölcs
  • 4 ek kókuszjoghurt

Elkészítés

A növényi italt öntse egy tálba és keverje hozzá a lenmaglisztet, a vaníliát, fahéjat és az eritritet. Érdemes villával, vagy kézi habverővel csomómentesre keverni a masszát, mert a lenmagliszt gyorsan magába szívja a folyadékot. Ezután hevítsen egy is olajat tapadásmentes serpenyőben és ameddig melegszik, addig a kenyér szeleteket forgassa meg az édes masszában, majd mindkét oldalát aranybarnára kell sütni.

Az erdei gyümölcsöt kevés vízzel alacsony lángon főzze, ameddig be nem sűrűsödik. Ezt követően rá kell csurgatni a francia bundás kenyér tetejére és 1-1 evőkanál kókuszjoghurtot is érdemes rákanalazni.

+1 TIPP: Ha nem rajong az öntetekért, szószokért, akkor a gyümölcsöket szórja a bundás kenyérre és úgy tálalja.

Energia- és tápanyagtartalom (1 adagban)

  • Energia: 371 kcal
  • Szénhidrát: 21 g
  • Fehérje: 7 g
  • Zsír: 25 g

Jó étvágyat kívánunk!

Téma szakértői

Dr. Porochnavecz Marietta

Dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája
Dr. Fövényi József PhD

Dr. Fövényi József PhD

diabetológus, belgyógyász, endokrinológus, obezitológus
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

diabetológus, endokrinológus

Hírek

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

A Covid-19 hosszútávú egészségügyi szövődményei a fiatalok körében is igen jelentősek. Egy nagyszabású retrospektív kohorszvizsgálat eredményei most arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett fiatalok körében megnövekedett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa foglalta össze a jelenség hátterében álló okokat.

További részletek
Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések jól ismert rizikófaktora. Mivel a 2-es típusú cukorbetegséget gyakran kísérik a vérzsírszint kóros értékei, a diabéteszes betegek életkilátásait egyszerre több súlyos rizikótényező is fenyegeti. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, zsíranyagcsere-zavarok specialistája a koleszterinszint csökkentésének jelentőségére hívja fel a diabéteszesek figyelmét.

További részletek
Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség széles tömegeket érintő népegészségügyi probléma, melynek kezeléséhez a korszerű gyógyszeres és életmódterápiát hívjuk segítségül. De vajon visszafordíthat-e ez az állapot, és van-e remény a teljes gyógyulásra? – többek között erről kérdeztük dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakorvosát.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK