Húsvéti medvehagymás kalács
teljes kiőrlésű - IR-barát
Hozzávalók (20 szeletes kalácshoz):
- 180 g búzafinomliszt
- 320 g teljes kiőrlésű liszt
- 50 g puha vaj
- 1 db egész tojás +1 db a kalács megkenéséhez
- 300 ml tej (sima, vagy növényi és hagyományos felesben)
- 30 g friss élesztő -fél evőkanál só
- kis csomag medvehagyma apróra vágva
Elkészítés:
A langyos tejen felfuttatjuk az élesztőt. Közben a liszteket, a sót kimérjük és összekeverjük. A vajat, tojást és az élesztős-tejes folyadékot is összekeverjük, és összedolgozzuk a lisztekkel. Addig gyúrjuk, amíg összeáll egy tészta gombóccá és elválik az edény falától. 30 percig kelesztjük konyharuhával lefedve, meleg helyen. Amikor megkelt, beledolgozzuk az apróra vágott medvehagymát, és három részre osztjuk. Mindegyikből nagyjából egyforma hurkát formázunk és összefonjuk őket. Lefedve kelni hagyjuk15-20 percig. Lekenjük az immáron másodszor is megkelt kalácsot tojással, majd előmelegített sütőben, 150°C-on, 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.
A megadott hozzávalókból kb. 20 szeletes kalács lesz.
Tápanyagtartalom (egy szelet kalács):
- Energia: 120 kcal
- Fehérje: 4 g
- Zsír: 3 g
- Szénhidrát: 15 g
- Rost: 2 g
Téma szakértője
-
Drégely Anikó
-
Szakterületek:
- sportdietetikus