Ischler

Ischler

cukorbetegkozpont.hu Módosítva: 2022.02.22 11:24

cukormentes - gluténmentes - tojásmentes - laktózmentes - IR barát

Hozzávalók (25 darab)


- 350 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 150 g mandulaliszt
- 100 g darált dió
- 1 tk. sütőpor
- 120 g eritrit
- 60 g xilit
- 250 g laktózmentes vaj
- 3 ek. laktózmentes tejföl 
- víz
- 1 tk.cukormentes lekvár
- 100 g cukormentes étcsokoládé 
- 50 g laktózmentes vaj

 

Elkészítés


A liszteket kimérjük és összekeverjük a darált dióval, sütőporral az eritrittel, ill. a xilittel. Ezt követően hozzáadjuk a tejfölt és a kockára vágott szobahőmérsékletű vajat, majd alaposan összedolgozzuk őket. Ha nem áll össze a tészta, akkor kevés vizet adhatunk hozzá. Amikor elkészült kb. 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni, majd az idő elteltével lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát. Közepes méretű korong szaggatóval 50 db formát készítünk.

 

Előmelegített sütőben 150°C-on kb. 20-25 percig sütjük az ischler alapjait, majd ha elkészült hagyjuk kicsit kihűlni őket. Ezt követően tetszőleges ízű 1-1 teáskanálnyi cukormentes lekvárral, párosával összeragasztjuk a korongokat.

Végül gőz felett megolvasztjuk a csokoládét vajjal és az ischlereket (félig) belemártogatjuk a csoki mázba. 

 

Tápanyagtartalom (1 db) 

  • Energia: 223 kcal
  • Fehérje: 6 g
  • Zsír: 15 g
  • Szénhidrát: 16 g

Téma szakértői

Drégely Anikó

Drégely Anikó

sportdietetikus
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC
Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

A Covid-19 hosszútávú egészségügyi szövődményei a fiatalok körében is igen jelentősek. Egy nagyszabású retrospektív kohorszvizsgálat eredményei most arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett fiatalok körében megnövekedett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa foglalta össze a jelenség hátterében álló okokat.

További részletek
Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések jól ismert rizikófaktora. Mivel a 2-es típusú cukorbetegséget gyakran kísérik a vérzsírszint kóros értékei, a diabéteszes betegek életkilátásait egyszerre több súlyos rizikótényező is fenyegeti. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, zsíranyagcsere-zavarok specialistája a koleszterinszint csökkentésének jelentőségére hívja fel a diabéteszesek figyelmét.

További részletek
Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség széles tömegeket érintő népegészségügyi probléma, melynek kezeléséhez a korszerű gyógyszeres és életmódterápiát hívjuk segítségül. De vajon visszafordíthat-e ez az állapot, és van-e remény a teljes gyógyulásra? – többek között erről kérdeztük dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakorvosát.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK