Karácsonyi szűzérme gyümölcsmártással, és sütőtökös quinoával
Cukorbarát Ünnepi fogás
Hozzávalók (4 személyre)
Húshoz
- 600 g sertésszűz
- 3 evőkanál olaj
- só, bors, petrezselyem ízlés szerint
Öntethez
- 200 g erdei gyümölcs keverék
- 1 dl száraz vörösbor (opcionális)
- 1 evőkanál eritrit
- 2 teáskanál útifűmaghéj
- fűszerek: fahéj, szegfűszeg, késhegynyi gyömbér és kardamom
Körethez
- 150 g quinoa (szárazon mérve)
- 300 g sütőtök
- 4 evőkanál olíva olaj
- citromlé
- só, bors, maréknyi friss petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma
- kakukkfű, rozmaring, zsálya
Elkészítés
A sütőtököt megpucoljuk, felkockázzuk, majd a zöldfűszerekkel ízesítve és kevés olajjal meglocsolva 180°C-os sütőben kb. egy órán keresztül sütjük.
A quinoát megmossuk, lecsepegtetjük és kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Az olíva olajat összekeverjük citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a felaprított petrezselyemzölddel, majd tálalás előtt az összekevert sütőtökös quinoa salátára öntjük.
A húst alaposan megmossuk, eltávolítjuk róla a látható hártyát és szárazra töröljük. Ezt követően előveszünk egy nagyobb méretű serpenyőt, ha van olyan, amelyet utána sütőbe is lehet helyezni, akkor válasszuk azt. A húst csak annyira daraboljuk, hogy minél inkább egészbe férjen bele a serpenyőbe. Az olajat alaposan hevítsük fel és a hús mindkét oldalát süssük 3 percig. Ezt követően, ha nem helyezhető sütőbe a választott edény, akkor helyezzük át a húst egy alufóliával bélelt hőálló edénybe, ízesítsük sóval, borssal, petrezselyemmel és a már előmelegedett sütőben 180°C-on, letakarva kb. 15 percig süssük.
Közben elkészítjük az öntetet. A gyümölcsöt egy kisebb edénybe helyezzük, és közepes hőfokon elkezdjük melegíteni. Ízlés szerint adhatunk hozzá 1 dl vörösbort. Főzés közben hozzáadjuk az édesítőszert és a fűszereket, végül pedig az útifűmaghéjat, hogy sűrűbb állagú legyen. Tálalás során egy keveset a húsra öntünk majd belőle.