![Mézeskalács](https://www.cukorbetegkozpont.hu/files/cache/1200/400/0/597.png)
Mézeskalács
cukormentes - szénhidrátcsökkentett
Hozzávalók (25 darabhoz)
- 150 g 50%-kal csökkentett ch tartalmú lisztkeverék
- 250 g zabpehelyliszt
- 38 g negyedannyi édesítő porrá őrölve
- 120 g diabetikus mézpótló
- 60 g sütőmargarin
- 2 tojás + 1 a kenéshez
- 1 kk mézeskalács fűszer
- 1 kk szódabikarbóna
- fél citrom héja, plusz némi leve
Elkészítés
A száraz hozzávalókat összekeverjük: a liszteket kimérjük és egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát és a csipet sót is.
Egy másik tálban a puha vajat összekeverjük az édesítővel, a mézpótlóval, a fűszerekkel, majd beleütjük a tojásokat és csomómentesre keverjük. A lisztes keverékbe beleöntjük a tojásos masszát. Vizes kézzel ruganyos tésztát gyúrunk belőle, ha nem elég lágy, 1-2 evőkanál hideg vizet tehetünk hozzá.
Fontos, hogy éjszakát a hűtőben pihentetjük, mert ilyenkor fognak igazán jól összeállni az ízek!
Másnap lisztezett deszkán 0,5 cm-re kinyújtjuk és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. A felvert tojással lekenjük majd 180-200°C-on kb. 5 percig sütjük.
Tápanyagtartalom (1 db mézeskalácsra vonatkozóan - 25 db esetében):
- energia: 81 kcal
- fehérje: 3,4 g
- zsír: 3,3 g
- szénhidrát: 8,8 g
- rost: 1,8 g
A fenti adatok alapanyag használattól, illetve a mézeskalácsok méretétől függően természetesen eltérhetnek.
Téma szakértője
-
Drégely Anikó
-
Szakterületek:
- sportdietetikus