Mogyorókrémes babka

Mogyorókrémes babka

cukorbetegkozpont.hu Módosítva: 2022.02.22 10:50

cukormentes - teljes kiőrlésű - IR barát 

Hozzávalók (7 db)

  • 220 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 30 gramm búzasikér
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája + 1 db tojás a kenéshez
  • 1 csipet só
  • 70 g eritrit
  • 50 g vaj
  • 1 dl tej
  • 150 gramm cukormentes mogyorókrém (bolti vagy otthoni)
  • 30 gramm törökmogyoró

 

Elkészítés

Kimérjük a hozzávalókat, majd az élesztőt kb. fél dl langyos tejbe morzsoljuk, állni hagyjuk, míg fel nem fut. Majd összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ezután legalább 60 percet pihentetjük, majd két részre osztjuk a tésztát, és két ugyanakkora téglalapot nyújtunk ki belőlük. Az egyikre rákenjük a mogyorókrémet (otthon készítve törökmogyorót erős darálóval ledarálunk és ízlés szerint édesítjük), és ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztát, úgy hogy szépen fedjék egymást.

 

Egy kés vagy pizzavágó segítségével 6-7 db csíkra felvágjuk a tésztát. A csíkokat megcsavarjuk, és feltekerjük, mint egy csigát, úgy hogy a tetején magasabb legyen a tekercsünk.

 

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és újabb 15-20 percet pihentetjük. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással és meghintjük durvára vágott törökmogyoróval. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 15-25 perc alatt.

 

Tápanyagtartalom (1 db)

  • Energia: 360 kcal
  • Fehérje: 16 g
  • Zsír: 20 g
  • Szénhidrát: 27 g

Téma szakértői

Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Drégely Anikó

Drégely Anikó

sportdietetikus
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

A Covid-19 hosszútávú egészségügyi szövődményei a fiatalok körében is igen jelentősek. Egy nagyszabású retrospektív kohorszvizsgálat eredményei most arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett fiatalok körében megnövekedett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa foglalta össze a jelenség hátterében álló okokat.

További részletek
Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések jól ismert rizikófaktora. Mivel a 2-es típusú cukorbetegséget gyakran kísérik a vérzsírszint kóros értékei, a diabéteszes betegek életkilátásait egyszerre több súlyos rizikótényező is fenyegeti. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, zsíranyagcsere-zavarok specialistája a koleszterinszint csökkentésének jelentőségére hívja fel a diabéteszesek figyelmét.

További részletek
Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség széles tömegeket érintő népegészségügyi probléma, melynek kezeléséhez a korszerű gyógyszeres és életmódterápiát hívjuk segítségül. De vajon visszafordíthat-e ez az állapot, és van-e remény a teljes gyógyulásra? – többek között erről kérdeztük dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakorvosát.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK