Sajtos-sonkás hajdinapalacsinta

Sajtos-sonkás hajdinapalacsinta

cukorbetegkozpont.hu Módosítva: 2022.02.22 14:29

gluténmentes - tojásmentes - diabetikus

Hozzávalók (4 db-hoz):

- 110 g hajdinaliszt (itt beszerezhető)
- 5 g útifűmaghéj
- 3-3,5 dl szódavíz
- fél tk. só
- fél tk. szódabikarbóna
- 10 dkg ementáli sajt
- 10 dkg szeletelt sonka
- 2 tk olíva olaj

Elkészítés:

1 dl vízhez hozzáadjuk az útifűmaghéjat és kocsonyás állagúra keverjük. Hozzáadjuk a masszához a hajdinalisztet, sót, szódabikarbónát és a szódavizet. 1-2 órán keresztül a tésztát hűtőben pihentetjük, majd ha szükséges, akkor a palacsinták sütése előtt kis mértékben hígítunk a tésztán. A galette-ek egyik oldalát kevés olívaolajon megsütjük, majd megfordítás után megszórjuk reszelt sajttal a már megsült oldalát, majd a sajtra ráfektetek egy szelet sonkát. A hajdinapalacsinta négy oldalát felhatjuk,úgy hogy középen egy kevés rés maradjon. Friss salátával tálaljuk. 

Tápanyagtartalom (1 db-ban):

  • energia: 241 kcal
  • fehérje: 14 g
  • zsír: 10 g
  • szénhidrát: 21 g

Receptet összeállította: Varga Dóra, dietetikus

Téma szakértője

  • Varga Dóra

  • Szakterületek:
    • vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC
  • Specialitások:
    • inzulinrezisztencia (IR)

    • 2-es típusú cukorbetegség

    • terhességi cukorbetegség

    • komplex endokrin és allergiás kórképek

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype, telefon): kedd
    • kizárólag felnőtt ellátás

Páciensek mondták

Rendkívül felkészült

Varga Dóra dietetikus szakmailag rendkívül felkészült, minden kérdésemre azonnal és teljes körűen válaszolt. Profi!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

A Covid-19 hosszútávú egészségügyi szövődményei a fiatalok körében is igen jelentősek. Egy nagyszabású retrospektív kohorszvizsgálat eredményei most arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett fiatalok körében megnövekedett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa foglalta össze a jelenség hátterében álló okokat.

További részletek
Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések jól ismert rizikófaktora. Mivel a 2-es típusú cukorbetegséget gyakran kísérik a vérzsírszint kóros értékei, a diabéteszes betegek életkilátásait egyszerre több súlyos rizikótényező is fenyegeti. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, zsíranyagcsere-zavarok specialistája a koleszterinszint csökkentésének jelentőségére hívja fel a diabéteszesek figyelmét.

További részletek
Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség széles tömegeket érintő népegészségügyi probléma, melynek kezeléséhez a korszerű gyógyszeres és életmódterápiát hívjuk segítségül. De vajon visszafordíthat-e ez az állapot, és van-e remény a teljes gyógyulásra? – többek között erről kérdeztük dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakorvosát.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK