Sertéshússal töltött padlizsán

Sertéshússal töltött padlizsán

Drégely Anikó Módosítva: 2022.12.10 00:38

Egészségesen finomat!

Hozzávalók (2 főre)

  • 2 darab közepes padlizsán (kb.50 dkg)
  •  20 dkg darált, sovány sertéshús
  •  1 darab póréhagyma
  •  1 darab korpás zsemle
  •  1 darab közepes méretű tojás
  •  2 szál rozmaring (lehetőleg friss)
  •  2 evőkanál olaj
  •  100 g tejföl (12%-os)
  •  100 g Óvári sajt (reszelve)
  •  só, bors ízlés szerint

 

Elkészítés

1. A padlizsánokat félbevágjuk, és egy evőkanál segítségével a belsejét kikanalazzuk úgy, hogy kb. fél cm hús maradjon a héjon. A kikapart padlizsánt és a póréhagymát apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben olajon megfuttatjuk. Ezután a darált sertéshúst hozzátesszük a padlizsánhoz és hagymához, majd pedig addig pirítjuk, amíg kifehéredik, végül pedig zsemleszínűvé válik. Ezt követően ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a szárától megtisztított rozmaringgal.


2. A zsemlét langyos vízbe beáztatjuk, majd jól kicsavarjuk, és egy tálba morzsoljuk. Hozzáadjuk a közepes méretű tojást, majd a húsos masszával jól összedolgozzuk.


3. A félbevágott padlizsánokat megtöltjük a masszával, és egy kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Fóliával lefedve kb. 25-30 percig sütjük 180°C-on (alsó-felső sütési módon).


4. A fólia eltávolítása után tejföllel és sajttal díszítjük, majd további 15 percig sütjük, amíg szép aranyszínűre sül.

Jó étvágyat kívánunk!

Tápértékadatok:

  • 1 adag energiatartalma: 582 kcal
  • Fehérje: 38,2 g
  • Zsír: 30,6 g
  • Szénhidrát: 43,1 g

Téma szakértői

Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

A Covid-19 hosszútávú egészségügyi szövődményei a fiatalok körében is igen jelentősek. Egy nagyszabású retrospektív kohorszvizsgálat eredményei most arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett fiatalok körében megnövekedett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa foglalta össze a jelenség hátterében álló okokat.

További részletek
Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések jól ismert rizikófaktora. Mivel a 2-es típusú cukorbetegséget gyakran kísérik a vérzsírszint kóros értékei, a diabéteszes betegek életkilátásait egyszerre több súlyos rizikótényező is fenyegeti. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, zsíranyagcsere-zavarok specialistája a koleszterinszint csökkentésének jelentőségére hívja fel a diabéteszesek figyelmét.

További részletek
Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség széles tömegeket érintő népegészségügyi probléma, melynek kezeléséhez a korszerű gyógyszeres és életmódterápiát hívjuk segítségül. De vajon visszafordíthat-e ez az állapot, és van-e remény a teljes gyógyulásra? – többek között erről kérdeztük dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakorvosát.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK