Túrófánk

Túrófánk

cukorbetegkozpont.hu Módosítva: 2022.03.03 15:59

cukormentes - teljes kiőrlésű

Hozzávalók (8 adaghoz)

  • 250 g zsírszegény túró
  • 60 g por édesítőszer
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 citrom reszelt héja
  • 100 g zabpehelyliszt
  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 100 g cukormentes keksz
  • 2 ek olaj a sütéshez

 

A lekvárhoz:

  • 300 g fagyasztott málna
  • 80 g por édesítőszer
  • 1 db citrom leve

 

Elkészítés


A lekvárhoz a málnát az édesítővel és a citrom levével egy lábasban 20-30 percig forraljuk, majd egy botmixer segítségével összezúzzuk, és félretesszük lehűlni.


A tésztához a túrót összekeverjük az édesítővel, a tojásfehérjével és a citrom reszelt héjával. A liszteket egybeszitáljuk, elkeverjük a szódabikarbónával, majd összedolgozzuk a túróval is. Lefedve 15-20 percre a hűtőbe tesszük.


Az olajat egy lábasban 150-160 fokosra melegítjük, a diétás kekszet pedig összetörjük.
A masszából olajozott kézzel pingponglabda nagyságú golyókat formázunk, amiket az összetört kekszmorzsába forgatunk, majd utána a forró olajba teszünk. 7-8 perc alatt készre sütjük a fánkokat, de mint mindennél, az elsőt érdemes tesztelni, hogy biztosan megsüljön.


A szódabikarbóna miatt kicsit megduzzad és könnyű lesz. A házi lekvárral tálaljuk. 

 

Tápanyagtartalom (1 adagban)

  • Energia: 230 kcal
  • Fehérje: 10 g
  • Zsír: 5 g
  • Szénhidrát: 35 g

Téma szakértői

Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

Koronavírusból cukorbetegség: veszélyben az elhízott tizenévesek?

A Covid-19 hosszútávú egészségügyi szövődményei a fiatalok körében is igen jelentősek. Egy nagyszabású retrospektív kohorszvizsgálat eredményei most arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett fiatalok körében megnövekedett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa foglalta össze a jelenség hátterében álló okokat.

További részletek
Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

Magas koleszterinszint: miért baj a cukorbetegeknél?

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések jól ismert rizikófaktora. Mivel a 2-es típusú cukorbetegséget gyakran kísérik a vérzsírszint kóros értékei, a diabéteszes betegek életkilátásait egyszerre több súlyos rizikótényező is fenyegeti. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, zsíranyagcsere-zavarok specialistája a koleszterinszint csökkentésének jelentőségére hívja fel a diabéteszesek figyelmét.

További részletek
Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

Visszafordítható-e a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség széles tömegeket érintő népegészségügyi probléma, melynek kezeléséhez a korszerű gyógyszeres és életmódterápiát hívjuk segítségül. De vajon visszafordíthat-e ez az állapot, és van-e remény a teljes gyógyulásra? – többek között erről kérdeztük dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakorvosát.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK