Túrógombóc
cukormentes - laktózmentes - gluténmentes - tojásmentes
Hozzávalók (12 gombóchoz)
- 10 dkg köles
- 25 dkg laktózmentes túró
- 250 g laktózmentes natúr joghurt
- 5 g (kb. 1 kiskanál) negyedannyi édesítő
- vanília aroma ízlés szerint
- fél citrom reszelt héj
- egy csipet só
- 2 evőkanál útifűmaghéj
- 6 evőkanál pirított dió
Elkészítés
Első lépésként a kölest hideg vízben alaposan megmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Közben a túrót egy villával alaposan összetörjük, majd összeturmixoljuk az édesítővel és az útifűmaghéjjal. Mikor a köles elkészült, összekeverjük a kész túrós masszával, hozzáadjuk a csipet sót, reszelt citromhéjat, illetve a vanília aromát.
A darált diót szárazon megpirítjuk, majd a kész masszából golyókat formázunk, és megforgatjuk benne.
Laktózmentes joghurttal tálaljuk, amit ízlés szerint édesíthetünk is, vagy alternatív megoldásként egy kevés cukormentes lekvárral is megbolondíthatjuk.
Tápanyagtartalom (1 gombócra vonatkozóan - 12 db esetében):
- energia: 104 kcal
- fehérje: 5,5 g
- zsír: 5,2 g
- szénhidrát: 7,6 g
- rost: 1,8 g
Téma szakértője
-
Drégely Anikó
-
Szakterületek:
- sportdietetikus