
Zserbó recept cukorbetegeknek
A karácsonyi sütemények egyik oszlopos tagja a diós-baracklekváros zserbó, ami a megfelelő alapanyagok segítségével akár a cukorbeteg étrendben is megállhatja a helyét.
Online Bejelentkezés
Vajdovich Dorottya
Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Hozzávalók egy 30x40 cm-es tepsihez (kb. 60 szelet zserbó)
Tésztához:
- 250 g zabpehelyliszt
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 250 g vaj/ margarin
- 1 ek. 4:1 édesítő
- 2 db tojás
- 1 ek. 12%-os tejföl (vagy amennyit felvesz a tészta)
- 1 csipet só
- 15 g friss élesztő
- 120 ml tej vagy mandulaital
Töltelékhez:
- 300 g darált dió
- 80 g 4:1 édesítő
- 500 g hozzáadott cukor mentes sárgabarack lekvár
Csokimázhoz:
- 150 g 85%-os étcsokoládé vagy hozzáadott cukor mentes étcsokoládé
- fél dl habtejszín
- 80 g vaj
Elkészítés
- A liszthez add hozzá a sót és hozzámorzsoljuk a hideg vajat vagy margarint. Ezt követően add hozzá az édesítőt, a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a tejfölt (ha szükséges) és alaposan dolgozd össze.
- A tölteléknél a dióhoz keverd az édesítőt, majd a lekvárral együtt oszd 3 részre, majd tedd félre.
- A sütőt 180 °C-ra melegítsd elő és egy 30x40 cm-es tepsit vajazz és lisztezz ki.
- A tésztát oszd 4 részre és nyújts ki a lapokat téglalap alakúra.
- Az egyik lapot tekerd fel a nyújtófára és óvatosan tekerd le róla és illeszd a tepsibe.
- Kend rá a lekvár ⅓-át és szórd meg a diós keverék ⅓-ával, majd helyezd rá a következő lapot és végezd el ugyanezt még 2x.
- Amikor az utolsó lappal befedted, szurkáld meg villával és tedd az előmelegített sütőbe kb. 35-40 percre.
- Közben készítsd el a csokoládé mázt: ehhez az étcsokoládét olvaszd fel a vajjal, majd add hozzá a forró tejszínt és alaposan keverd össze.
- Amikor megsült a zserbó, vedd ki és hűtsd langyosra, majd egyengesd el a tetején a csokimázt.
Energia- és tápanyagtartalom egy adagban (2 szelet zserbó):
- energia: 251 kcal
- fehérje: 4,9 g
- zsír: 19,6 g
- szénhidrát: 14,1 g