Terhességi cukorbetegség diétája
A várandósság alatt olyan változások mennek végbe a leendő anyukák szervezetében, amelyek maguk is képesek inzulinrezisztens állapotot előidézni, erre érdemes külön figyelmet fordítaniuk a nőknek. Az úgynevezett manifeszt, azaz kialakult terhességi diabétesz kritériuma, hogy a várandósság alatt alakul ki és a szülést követően rendeződik a cukoranyagcsere-zavar, visszaáll a normál vércukorszint.
Terhességi cukorbetegség diagnosztikája
Hazánkban az európai ajánlásoknak megfelelően a várandós nőket a 24-28. hét között vizsgálják orális glükóz tolerancia teszt (OGTT) elvégzésével. A terhelést éhgyomorra végzik, 75g glükózt vízben feloldanak, majd meghatározott időközönként mérik a vércukorszintet. A vércukorszint határértékei a Magyar Diabétesz Társaság álláspontja szerint a következő:
Azt nevezzük terhességi diabétesznek, ha:
- az éhomi vércukor érték : >5,6 mmol/l
- 120 perces vércukor érték: >7,8 mmol/l
Természetesen az európai és az amerikai irányelvek valamelyest eltérő határértéket határoztak meg, Magyarországon általában a fent leírt az érvényes.
Terhességi cukorbetegség diétája
A várandósság alatt a magzat fejlődésével az édesanyának javasolt dietetikus szakember felkeresése, hiszen a várandósság alatt nemcsak a kalóriabevitel mértéke változik, hanem a vitaminok, ásványi anyagok, egyéb élelmiszerek bevitelének mennyisége is. Általánosan elmondható, hogy a várandósság alatt többlet kalóriabevitel szükséges. Ez testtömeg gyarapodásával jár. Ennek mértéke általában +8-12 kilogramm. A hízás mértéke a leendő anya testtömegétől is függ, hiszen egy eredendően sovány nő a várandóssága alatt több kilót szedhet fel, mint az, aki túlsúllyal rendelkezik a várandósság elején. Nem érvényes az a tévhit, mely szerint egy várandós nőnek kettő helyett kell ennie. Az azonban igaz, hogy többlet kalóriabevitel indokolt. Ez egyéntől függően 200-300 kilokalória. Ha a várandós nő terhességi cukorbetegséggel rendelkezik különösen nagy hangsúlyt kell fordítania a megfelelő táplálkozásra. Az étrend legyen változatos, kiegyensúlyozott.
Szénhidrátok szerepe:
A várandósság alatt sem szabad megvonniuk maguktól a szénhidrátokat a kismamáknak. Részesítsék előnyben az alacsony, közepes glikémiás indexű alapanyagokat, így például a fehér lisztből készült zsemle helyett válasszanak teljes kiőrlésűt, vagy a fehér rizzsel szemben a barna rizst részesítsék előnyben.
Terhességi cukorbetegségben fogyasztható gabonafélék ( a teljesség igénye nélkül):
- barna rizs
- basmati rizs
- quinoa
- hajdina
- bulgur
- kuszkusz
Gyümölcs fogyasztása megengedett a rost és a vitaminok szempontjából előnyös is lehet, azonban az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben ismert kivételek itt is érvényesek: a banán, édes szőlő, aszalt gyümölcsök, túl érett gyümölcsök kerülendők.
Az asztali cukorkészítményeket, mézet érdemes édesítőszerre cserélni. Ezeket minél változatosabban használják, és lehetőleg kis mennyiségben. Javasolt olya édesítőszert választani, amelynek kalóriaértéke nincsen, így nem szívódik fel, nem emeli meg a vércukorszintet. Ám egyes édesítőszerek haspuffadást, hasfájást, hasmenést okozhatnak így a mértékre és a változatosságra fokozottan ügyelni kell. Kutatások kimutatták, hogy egyes édesítőszerek, például a szacharin, átjut a placentán és a magzat fejlődésére kifejtett hatással rendelkezik.
Fontos a mennyiségi zöldségfogyasztást is betartani. Ezek élelmi rostokban gazdagok, amelyek segítik a széklethabitus optimális beállását. A székrekedés gyakori probléma a várandósság során, melyet a mennyiségi zöldség, teljes értékű gabonafélék, gyümölcsök fogyasztásával, illetve minimum 2 liter folyadék bevitelével enyhíteni lehet.
Húsfogyasztás terhességi diabéteszes kismamaként:
Bátran fogyaszthat a leendő anyuka különböző húsféléket, húskészítményeket. Ezek zsiradéktartalmára azonban ügyelni kell. Lehetőleg a sovány húsrészeket részesítse előnyben, a húskészítmények közül is olyat válasszon, amelynek hústartalma magas, kevés zsiradék található benne. Ilyen például a csirkemell, pulykamell sonka, sertés karajból szeletel felvágott.
Várandósság alatt ajánlott húsfélék:
- sovány szárnyashús (például csirkemell, pulykamell)
- sovány sertéshús (például sertéscomb, sertés karaj)
- marhahús
- sovány vadhús (például nyúlhús)
A halak fogyasztása kiemelt jelentőségű, ennek hátterében az omega-3 zsírsav-tartalmuk áll, amely a magzat idegrendszeri fejlődéséhez járul hozzá. Heti 1-2 alkalommal javasolt a halak étrendbe illesztése, természetesen hőkezelést követően.
Tejtermékeket a kalciumtartalmuk miatt érdemes fogyasztani. Különösen ajánlott a sovány túró, joghurt, kefír, sovány sajtok, például a mozzarrella. Az úgynevezett fermentált tejtermékekben lévő jótékony baktériumok a bélflóra optimális állapotának fenntartását is támogatják. Ilyenek például a joghurtok, kefírek. Fontos, hogy ezekből mindig natúrat válasszon a diabéteszes kismama.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Jelentkezzen be dietetikushoz:
Téma szakértői